Broccoli-kiemen nog beter tegen COPD

Artikel 8 van 20

Juglen Zwaan schrijft:

Broccoli verkleint de kans op longziekten zoals COPD.

Broccoli doet het ook goed in de strijd tegen longziekten (17).
Opnieuw is sulforafaan hier de held en het werkt als volgt: bij rokers en mensen met COPD worden de luchtwegen niet (meer) goed schoongemaakt omdat de macrofagen (witte bloedcellen) hun taak niet uitvoeren.
Hierdoor hebben bacteriën de vrije ruimte en gaan de longen achteruit.

Sulforafaan kan de luchtwegen herstellen door de molecuul Nrf2 te activeren die vervolgens de macrofagen weer kan aansporen om de longen beter schoon te maken.

Kortom: ook de longen hebben veel baat bij broccoli dankzij sulforafaan, dat macrofagen ondersteunt in het schoonhouden van de longen.
 

Broccoli is een groene held
Het mag duidelijk zijn dat broccoli echt heel goed is voor je gezondheid.
Sulforafaan is hierbij de belangrijkste stof, maar er zit zoveel meer goeds in broccoli: vitamine A, C, E en K; mineralen zoals calcium en fosfor; oplosbare vezels en waarschijnlijk een hele hoop voedingsstoffen die nog ontdekt moeten worden.

Broccoli is een populaire groente en dat is zeker terecht: het bevat heel veel goede voedingsstoffen die iedereen goed kan gebruiken.

 

Een leuk weetje is dat het eigenlijk een bloem is.
Let er daarom wel op dat je broccoli mooi groen is en niet “bloeit”, te herkennen aan het gelig worden, want dan zal die behoorlijk bitter zijn.
En om het maximale uit deze kruisbloemige groente te halen is het goed om zowel het roosje als de steel op te eten.

Maar wat maakt broccoli nou zo gezond?

Juglen Zwaan

1. Broccoli is een preventief middel tegen kanker
Er is erg veel onderzoek gedaan naar broccoli en één van de conclusies uit de verschillende studies is dat broccoli je goed kan helpen om diverse vormen van kanker te voorkomen (123). Net als andere kruisbloemigen bevat het namelijk isothiocyanaten, waaronder sulforafaan.

Dit stofje helpt de genen met het juist afbreken en opbouwen van vitamines en mineralen, wat een normale celexpressie bevordert. Bij kanker muteren de genen en broccoli is dus een mooi middel om de cellen goed te laten functioneren en ze in toom te houden.

Sulforafaan doet nog veel meer goeds en dat vind je verderop in dit artikel terug.


Overigens doen de kiemen van de broccoli het nog een stuk beter in het gevecht tegen kanker dan de volwassen variant (4).

Kortom: broccoli bevat sulforafaan dat helpt om de cellen goed te laten functioneren en werkt dus preventief tegen kanker.

2. Het bevat natuurlijke anti-oxidanten
In een recent artikel over Vitaminwater is te lezen dat teveel antioxidanten niet goed zijn, maar het is natuurlijk ook van belang om er wel voldoende binnen te krijgen. Er is in de wereld om ons heen nou eenmaal een hele waslijst aan factoren waardoor we oxidatieve stress oplopen.

Broccoli is één van die groenten waar antioxidanten van nature in voorkomen (56). Zo bevat het een gezonde dosis vitamine A, maar ook C en E (in de vorm van alpha-tocopherol). En een mooie bonus: de beschermende werking op de huid is volgens een studie van de John Hopkins University zelfs vergelijkbaar met een goede zonnebrandcrème.
Ook hier is sulforafaan het verantwoordelijke stofje (7).

Kortom: broccoli gaat oxidatie tegen en beschermt zelfs de huid tegen de zon.

3. Dit groene ‘superfood’ beschermt je tegen hart- en vaatziekten
Kanker en hart- en vaatziekten springen er duidelijk uit als het gaat om de doodsoorzaken (8). Broccoli helpt je lichaam niet alleen te verweren tegen kanker, maar ook tegen de hart- en vaatziekten (9).
Wederom is het sulforafaan dat hiervoor zorgt.

Het doet dit door de aanmaak van enzymen die de bloedvaten beschermen, te bevorderen. Daarnaast vermindert sulforafaan het aantal moleculen die de cellen beschadigen (ROS: Reactive Oxygen Species) tot wel 73%.

Een ander onderzoek, gedaan door de University of Connecticut, wees op nog drie voordelen van broccoli: ten eerste vermindert het de schade bij een hartaanval, ten tweede stimuleert het de aanmaak van beschermende stoffen bij een zuurstoftekort en tenslotte verbetert het de bloedsomloop (10).

Kortom: sulforafaan draagt ook bij aan een gezonder hart en gezondere bloedvaten en bevordert de bloedsomloop.

4. Het verlaagt je cholesterol
De rol van sulfurofaan is nog niet uitgespeeld: het zorgt er namelijk voor dat je LDL cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) daalt waardoor je algehele cholesterolspiegel verbetert (11, 12, 13). Maar ook doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel; van oplosbare vezels is namelijk bekend dat ze de LDL waarde verlagen (14). Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven (14, 15).

Kortom: ook je cholesterol en gewicht verbeteren door broccoli te eten.

5. Broccoli verkleint de kans op artrose
Artrose is een aandoening waarbij je gewrichten ontstoken raken. De kans dat dit gebeurt wordt groter naarmate je ouder wordt, maar broccoli kan deze ziekte vertragen en wellicht zelfs voorkomen (16). Hier is weer een hoofdrol weggelegd voor sulforafaan: het blokkeert destructieve enzymen die het kraakbeen beschadigen.

Kortom: de gevolgen van artritis kunnen beperkt worden dankzij sulforafaan.

6. Ook goed voor je botten dankzij calcium en vitamine K
Broccoli heeft niet alleen een gunstige invloed op je kraakbeen, maar ook op je botten. Dit komt omdat deze groente een behoorlijke portie vitamine K bevat, naast calcium en fosfor (56). Vitamine K werkt hierbij als een soort activator, waardoor het vitaminen en mineralen effectiefer laat werken. Van calcium is al heel lang bekend dat het de aanmaak van botweefsel stimuleert en fosfor is de tegenhanger van calcium: beide zijn nodig voor het beste effect.
En broccoli heeft het allemaal.

Kortom: dankzij vitamine K, calcium en fosfor draagt broccoli ook bij aan gezonde botten.

7. Het verkleint de kans op longziekten
Tenslotte doet broccoli het ook goed in de strijd tegen longziekten (17).
Opnieuw is sulforafaan hier de held en het werkt als volgt: bij rokers en mensen met COPD (Chronic Obstructive Pulmonay Disease) worden de luchtwegen niet (meer) goed schoongemaakt omdat de macrofagen (witte bloedcellen) hun taak niet uitvoeren.

Hierdoor hebben bacteriën de vrije ruimte en gaan de longen achteruit.

Sulforafaan kan de luchtwegen herstellen door de molecuul Nrf2 te activeren die vervolgens de macrofagen weer kan aansporen om de longen beter schoon te maken.

Kortom: ook de longen hebben veel baat bij broccoli dankzij sulforafaan, dat macrofagen ondersteunt in het schoonhouden van de longen.

Kortom: Broccoli is een groene held

Het mag duidelijk zijn dat broccoli echt heel goed is voor je gezondheid.
Een natuurlijke superfood dus die best wekelijks op tafel mag staan.

Nog één opmerking: om optimaal gebruik te maken van de gezondheidsvoordelen van broccoli kun je deze groente het beste stomen, er gaan dan minder nutriënten verloren. Ook kan broccoli rauw door de salade!

Help anderen gezonder te worden:

 

Bron: https://www.ahealthylife.nl/7-gezondheidsvoordelen-van-broccoli/

10-18

______________________________________________________________________________________________
 

Annemieke Hoogland | Nieuwsbericht van: 14-04-2011 | Gewijzigd op: 09-12-2016

Afbeeldingsresultaten voor brocoli

Eten, als het nieuwe medicijn.

BAARN - Wellicht krijgen COPD patiënten straks het advies om vaker broccoli te eten. Deze groente bevat een stof met een positief effect op het afweersysteem van de longen en de bij patiënten aanwezige ontstekingen.

Sulforafaan om de longen te beschermen

Onderzoekers aan de John Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore hebben een nieuwe behandeling voor COPD patiënten ontwikkeld. Tijdens de behandeling gebruikten ze de stof sulforafaan om de longen te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. De stof helpt het immuunsysteem schadelijke bacteriën uit de longen te verwijderen. Het verergeren van de klachten door een bacteriële longinfectie is namelijk een veelvoorkomende klacht bij COPD patiënten.

COPD symptoom bestrijding niet voldoende.

COPD is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem.
De ziekte uit zich vaak in chronische bronchitis en long-emfyseem. De huidige behandelingen zijn vaak gericht op het bestrijden van symptomen en het ondersteunen van de patiënt.
Geen enkele behandeling beïnvloedt het onderliggende defect in de longen, wat de klachten veroorzaakt.

Schoonmakers
In onze longen bevinden zich macrofagen, witte bloedcellen die vuil en bacteriën uit onze longen verwijderen. Bij COPD patiënten is de functie van deze cellen vermindert.
Uit het onderzoek blijkt dat de sulforafaan dit chemische proces herstelt.

Sulforafaan is onder andere aanwezig in brocolli en bloemkool. "Dit onderzoek helpt bij het verklaren van de link tussen longziekten en voeding" vertelt onderzoeker Robert Wise. "Hierdoor ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van deze vaak verwoestende ziekte." Of een sulforafaanrijk dieet daadwerkelijk een effectieve behandeling vormt, moet nog verder onderzocht worden.

 
Bron: https://www.eurekalert.org/  

10-18

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

 
Geplaatst 2013

Broccoli goed bij COPD?

Broccoli bevat een stof met een positief effect op het afweersysteem van de longen en de aanwezige ontstekingen.

Onderzoekers aan de John Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore hebben een nieuwe behandeling voor COPD-patiënten ontwikkeld.

Tijdens de behandeling gebruikten ze de stof sulforafaan om de longen te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. De stof helpt het immuunsysteem om schadelijke bacteriën uit de longen te verwijderen.
Het verergeren van de klachten door een bacteriële longinfectie is namelijk een veelvoorkomende klacht bij COPD patiënten.

 Waarin is Sulforafaan te vinden?

Sulforafaan is onder andere aanwezig in brocolli en bloemkool.
De hoeveelheden hierin zijn echter vrij klein om een effect te laten zien.
Verder onderzoek is daarom nodig om te kijken hoe deze ontdekking kan bijdragen aan de behandeling bij COPD.


Bron: https://www.longfonds.nl/nieuws/broccoli-goed-bij-copd

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel