Hoe krijg je méér adem-kracht bij COPD klachten

Artikel 28 van 29

 
 

Méér Sporten, Méér Spieren is Méér Adem

 

Meer over Adem-Spier-Training bij COPD.
 

Ademspiertrainingen verminderen kortademigheid bij COPD.
Bij COPD zorgt vernauwing van de luchtwegen door ontstekingen en/of slijm voor adem tekort.

 

IN-ADEMHALNG en UIT-ADEMHALING.
Vooral de IN-ADEMHALNG is het probleem omdat het meer kracht kost.
Ook bij UIT-ADEMHALING vraagt het de noodzakelijke ademkracht.

Omdat zwakke ademspieren kort-ademigheid erger maken, wordt training van de ademspieren aanbevolen door longspecialisten.

 



Adem-training versterkt het middenrif en de tussenribspieren.
Zodat er bij inspanning voldoende extra kracht is om kortademigheid te bestrijden.

 

In de COPD richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is Adem-Spiertraining opgenomen.
 

Afhankelijk van diagnose en patiënt kan Adem-Spiertraining als alleenstaande ingreep of behandeling worden toegepast of opgenomen worden in een (long)revalidatie programma.
 

Adem-Spiertraining vermindert het risico op longcomplicaties
Bij operaties die zwaar belastend zijn voor de Adem-Spieren en waarbij patiënten beademd gaan worden, neemt de kans op longcomplicaties toe naarmate de beademing langer duurt.

 

Voorafgaand aan open hart operaties krijgen risico patiënten daarom fysiotherapie oefeningen en Adem-Spiertraining. Bron: Nederlandse vereniging van artsen Longziektes.


De Adem-Spiertraining helpt om extra kracht in de Ademspieren op te bouwen zodat na de operatie sneller weer zelfstandig geademd kan worden.
 

Klinische gevolgen van zwakke Adem-spieren.
De klinische consequenties van zwakke ademspieren worden steeds meer onderkend:
Naast kortademigheid, een verminderd inspanningsvermogen en risico op postoperatieve longcomplicaties, draagt Adem-Spierzwakte ook bij aan ineffectieve hoest en een bemoeilijkte ontwenning van beademde patiënten.

 

Dit geldt niet alleen bij patiënten met long en luchtweg aandoeningen, zoals COPD en Taaislijmziekte, maar ook bij patiënten met hartfalen, neuromusculaire aandoeningen, chirurgische patiënten en patiënten op de intensive care.
 

Ga je "long" spieren trainen bij COPD voor méér lucht..
Bij het inademen of het actief uitademen worden de middenrifspieren, buikspieren, de binnenste en buitenste tussenribspieren met de supraclaviculaire (boven het sleutelbeen gelegen) spieren gebruikt. Ga deze spieren sterker maken.

 

 

                 

       

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel