Huisdier-Allergieën Ultra-Fijnstof bij COPD of Astma

 

       

 

Wat is allergie eigenlijk?
 

Allergieën zijn één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er last van.
 

In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie.
 

Er bestaan verschillende soorten allergieën zoals verschillende luchtwegallergieën in de vorm van Ultra fijnstof allergie, hooikoorts, katten-honden-vogels allergieën of een allergie voor huisstofmijten.
 

Als je in contact komt met bepaalde allergenen (stoffen waarvoor je allergisch bent) kun je klachten krijgen zoals een piepende ademhaling, geïrriteerde luchtwegen en/of longen, loopneus, jeukende ogen of huiduitslag.
 

Vroegtijdige en goede behandeling van allergie
Een allergie kan een behoorlijke impact hebben op je functioneren in het dagelijks leven.
Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust, ziekteverzuim of zelfs tot het ontwikkelen van longziekte zoals COPD of Astma.
 

Het is dan ook van groot belang om allergie vroegtijdig en goed te behandelen.
 

Voor dat je volop in de medicijnen duikt is het verstandig eerst te zorgen dat je leefomgeving
(lees binnenlucht) zoveel mogelijk schoon is, maar vooral ook in de nacht je slaapkamer.
 

Allergie en COPD of Astma.
Word je weleens 's nachts hoestend, piepend en benauwd wakker?
Dit zijn typische symptomen van (allergisch) astma.
Als je een niet goed behandelde allergie hebt, kan daardoor mogelijk astma ontstaan.
Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking in de onderste luchtwegen.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk de diagnose door een arts te laten stellen en de allergie te laten behandelen.
 

Symptomen van allergische COPD of Astma.
 

Aan allergische COPD of Astma zijn diverse klachten gekoppeld die veel overeenkomen met regulier COPD of Astma aangezien beide aandoeningen zich in de lagere luchtwegen bevinden.
 

Mogelijke symptomen zijn:

 • Verstopte neus
 • Benauwdheid
 • Piepende ademhaling
 • Kortademigheid
 • Meer slijmproductie
 • Hoesten
 • Slecht slapen

Speciale longcellen reageren heftiger op ingeademde allergische stoffen bij COPD of Astma
 

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde cellen in de longen ingeademde  stoffen kunnen ‘ruiken’.
 

Mensen met COPD of Astma hebben veel meer van dit soort cellen.

Waardoor ze heftiger reageren op bijvoorbeeld:

 • Ultra-fijnstof
 • Huisstofmijten
 • Dierlijke Epithelia
 • Parfum en Oplosmiddel
 • Rook sigaretten
 • Gras- en/of boompollen,
   

Uit eerder onderzoek weten we

dat de longen zich hiertegen beschermen,

door de luchtwegen te vernauwen en door te zorgen

dat je gaat hoesten.

 

Welk verband is er tussen allergie en COPD of Astma?
Dat is eigenlijk best simpel. Je bovenste en onderste luchtwegen staan met elkaar in verbinding, dus een ontsteking door een allergische reactie kan zich vanuit je neus uitbreiden naar je longen en zo astma veroorzaken.
 

COPD of Astma kan worden getriggerd door luchtvervuiling of infecties zoals verkoudheden en griep, maar wordt in veel gevallen veroorzaakt door allergenen in de lucht die we inademen, zoals pollen en huisstofmijt, zoals hierboven beschreven. 
Neem contact op met je arts
 

Veel mensen zien een allergie als iets wat je moet accepteren en waar je gewoon mee moet leren leven.
 

De meeste mensen zijn zich echter niet bewust van de mogelijke gevolgen van een aanhoudende allergie in de luchtwegen, ze zoeken pas laat hulp.
 

Door een luchtwegallergie niet te behandelen, verhoog je het risico om astma te ontwikkelen.
 

Laat je leven niet door je allergie beheersen.
 

Controleer eerst je woonomgeving, ventileer 24/7 je huis.
 

Bij ionisatie haal je al heel veel allergische stoffen uit je woonomgeving,
 

Je kunt een afspraak met je arts maken voor een juiste diagnose en om je behandelopties te bespreken.

 

Katten-allergie.
Kom je vaak bij iemand over de vloer die een huisdier heeft?
 

Of heb je zelf een kat in huis en moet je de hele dag door niezen en snotteren is, alsof het verkouden is?
 

Dit zijn vaak de eerste onschuldige symptomen van een kattenallergie.
 

De haren van katten gaan vaak door het hele huis, waardoor het lijkt alsof een kind gewoon verkouden is.
Wanneer een kat bij het kind op schoot gaat en het verergert door bijvoorbeeld huiduitslag, dan is de kans vrij groot dat het kind een kattenallergie heeft.
 

Gelukkig is het heel onschuldig, maar het kan wel heel vervelend zijn. In dit artikel leggen we meer uit over hoe de symptomen te herkennen zijn en wat de vervolgstappen.

 

 

Hondenallergie vaststellen.

Een hondenallergie uit zich vaak op dezelfde wijze als bij katten.

Dus veel niezen, soms zelfs rode uitslag op de huid en een dichte neus en kriebelhoesten wanneer het dier in de buurt is.

De vermoeide en dikke ogen kunnen veel impact hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk iets te doen aan de symptomen, om te voorkomen dat het erger wordt.

Om zeker te weten dat het om een hondenallergie gaat kun je een afspraak maken bij de huisarts. Deze zal jullie mogelijk doorverwijzen naar een allergiespecialist.

Met behulp van bijv. een bloedtest of huidpriktest kan worden vastgesteld voor welk(e) dier(en) je kind een allergie heeft.

Aansluitend zal je behandelend arts (huisarts of specialist) met voorschriften komen om de allergieklachten zo goed mogelijk te voorkomen en te behandelen.

Wat is een vogelhouderslong?

Een vogelhouderslong, is een allergische reactie die ontstaat in de longen. Eiwitten, afkomstig van de veren en huidschilfertjes en ingedroogde ontlasting van de vogels, worden ingeademd en leiden tot een ontstekingsreactie in de longen.

Dit geldt niet alleen voor duiven maar ook voor kanaries, papegaaien, parkieten en andere vogels in huis of volière.

De ziekte heeft niets te maken met de gezondheid van de vogels.

Naast vogels zijn er andere oorzaken bekend van de vogelhouderslong zoals het gebruik van sommige medicijnen of het inademen van organische stoffen bij bepaalde beroepen zoals dat van champignonkweker. De medische term voor deze aandoening is extrinsieke allergische alveolitis (EAA).

Waarom naar CWZ in Nijmegen met een vogelhouderslong?

In CWZ Nijmegen werkt longarts dr. R. Janssen. 
Hij is één van de weinige Nederlandse artsen die onderzoek heeft gedaan naar de vogelhouderslong. In 2006 promoveerde hij hierop aan de universiteit van Utrecht.

Ook Dr. A van Veen is gespecialiseerd in de vogelhouderslong.
CWZ bespreekt alle patiënten met een vogelhouderslong met het Erasmus MC in Rotterdam.  

Papegaaienziekte (psittacose) is een vorm van longontsteking die bij mensen in Nederland af en toe voorkomt. De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia psittaci), die bij vogels kan voorkomen. Dieren die de bacterie bij zich dragen, kunnen deze overdragen op mensen (zoönose). Niet alleen papegaaien, maar ook parkieten, pluimvee, duiven, eenden, kalkoenen, kanaries en andere vogels kunnen met de bacterie besmet zijn. Ook vogels die geen zichtbare klachten hebben kunnen de bacterie uitscheiden.
Wat zegt het RIVM
Wat is papegaaienziekte?

Papegaaienziekte is een infectieziekte die onder andere kan leiden tot longontsteking en veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia psittaci.

Wat zijn de klachten bij papegaaienziekte?

De incubatieperiode is één à twee weken maar kan langer zijn. Papegaaienziekte is een infectieziekte met een zeer uiteenlopend ziektebeeld. De infectie kan (vrijwel) zonder symptomen verlopen, maar kan zich ook uiten als griepachtig ziektebeeld of ernstigere vormen waarvoor opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Ernstigere vormen zijn bijvoorbeeld longontsteking of bloedvergiftiging waarbij meerdere organen minder kunnen gaan functioneren of uitvallen. Heeft u bij papegaaienziekte passende ziekteverschijnselen en contact (gehad) met vogels? Meld dit dan bij uw huisarts/ behandelend arts.

Besmetting en preventie papegaaienziekte

De bacterie Chlamydia psittaci komt voor in oogvocht, snot en uitwerpselen van vogels die deze bacterie bij zich dragen. Mensen kunnen besmet raken door inademing van stofdeeltjes van ingedroogd oogvocht, snot of uitwerpselen van besmette vogels. Besmetting met deze stofdeeltjes kan ook plaatsvinden via contact met karkassen of veren van besmette vogels.

Het risico op besmetting kan worden verminderd door het zoveel mogelijk voorkómen van contact tussen geïnfecteerde vogels (en besmette stofdeeltjes van vogels) en mensen. Dit kan door het dragen van handschoenen, beschermende kleding en een mond-neusmasker tijdens contact met mogelijk besmette vogels, door inademing van stofdeeltjes te voorkomen (nat schoonmaken van mogelijke besmette oppervlakten zoals vogelkooien om verstuiving te voorkomen, zorgen voor voldoende ventilatie in ruimtes met vogels e.d.) of door de vogels waarmee intensief contact bestaat C. psittaci chlamydia psittaci -vrij te maken.

Als een vogel als huisdier gehouden gaat worden is het aan te raden om deze preventief door een dierenarts op C. psittaci-infectie of dragerschap te laten testen wanneer de vogelhandelaar dit niet heeft gedaan. Tevens is de dierenarts de aangewezen persoon om verdachte, zieke vogels te beoordelen en eventueel te behandelen.

Hoe vaak komt papegaaienziekte voor bij mensen?

Papegaaienziekte bij mensen is in Nederland meldingsplichtig. Het aantal meldingen varieert de laatste jaren van circa 40 tot 80 per jaar (figuur 1). Het werkelijk aantal patiënten met papegaaienziekte zal echter hoger zijn dan het aantal meldingen, omdat artsen bij een longontsteking vaak geen laboratoriumtest laten doen om de diagnose te bevestigen. De actuele situatie van papegaaienziekte in Nederland is te zien in de Atlasinfectieziekten.

 

Figuur 1. Aantal meldingen van psittacose per jaar naar methode van laboratoriumdiagnostiek, 2005 t/m 2019 (Bron: Osiris). Jaar is hier gedefinieerd op basis van datum eerste ziektedag of, indien onbekend, datum labuitslag óf datum melding GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst , afhankelijk van welke datum het vroegste is.  

In de winter van 2019/2020 is het aantal meldingen van patiënten met papagaaienziekte toegenomen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  is onderzoek gestart om de bron van de besmettingen te achterhalen. Zo krijgen mensen met papegaaienziekte een extra vragenlijst om te achterhalen wat de waarschijnlijke bron(nen) is (geweest).

Actuele informatie over het aantal meldingen (per maand) kunt u vinden in het Infectieziekten Bulletin onder 'Meldingen Wet publieke gezondheid' (te vinden onder 'Documenten en publicaties' in de rechterkolom).

 

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse 

FEITJES  & WEETJES

Zo blijf jij ook op de hoogte van de ontwikkelingen voor COPD oplossingen.

 

 

 

© 2015 - 2021 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel