Luchtweg-trilharen wat zijn dat?

Artikel 5 van 32

Wat zijn luchtweg-trilharen?
Luchtweg-trilharen zijn een soort haartjes in de luchtpijp, die voortdurend in beweging zijn en  ervoor zorgen dat binnengedrongen verontreinigingen zoals fijnstof, gassen, virussen en bacteriën in die slijmlaag komen vast te zitten.

Funktie van luchtweg-trilharen.
Het gaat erom dat de luchtverontreinigingen niet in de longen kunnen komen. Bij gezonde goed functionerende luchtweg-trilharen is de kans op infecties en een longontsteking veel kleiner en je hoest minder.

In de luchtpijp bevinden zich ook de slijm afscheidende slijmbekercellen met beweeglijke haartjes, de trilhaarcellen.

Wat doet een slijmbekercel?
Een slijmbekercel produceert slijm. Deze cellen komen in het lichaam onder andere voor in de luchtwegen en het darmkanaal.
De trilhaarcellen vervoeren dit slijm met de verontreiniging naar de mondholte waar het doorgeslikt kan worden.

Luchtweg-trilharen kunnen nog herstellen.
Er is een kans dat de trilhaartjes die de slijmvliezen van de luchtwegen bekleden nog kunnen herstellen.
Hoe langer je bloot gestaan hebt aan verontreinigingen zoals fijnstof, gassen, virussen en bacteriën en daarmee COPD hebt ontwikkeld, hoe kleiner deze kans is.

Het longweefsel gaat niet verder kapot.
Wanneer je zorgt dat je geen verontreinigde lucht inademt, belast je niet langer je luchtweg-trilharen waarmee de verdere achteruitgang stopt.

___________________________________________________________________

 

Inzicht in hoe de longen schoon blijven.

Bron: Science.

De slijmlaag in onze longen ververst continue en kleine trilhaartjes werken het slijm naar buiten; dan slikken we het slijm door of spuwen het uit.

De werking van het opruimsysteem blijkt alleen net iets anders dan altijd gedacht.

Onderzoekers van de Amerikaanse University of North Carolina publiceren hun ontdekkingen in het tijdschrift Science.

De vondst zorgt er mogelijk voor dat onderzoekers beter begrip van ziekten zoals COPD en astma krijgen. Met het huidige model is niet goed uit te leggen waarom de slijmlaag bij bepaalde ziekten niet goed ververst.

Slijmlaag
Tot nu toe gingen onderzoekers er vanuit dat de geleiachtige slijmlaag (mucus) bovenop de trilhaartjes bleef liggen doordat de trilhaartjes met een soort waterige laag (perciliaire laag) omgeven werden.

Door het constant synchroon bewegen van de trilhaartjes in deze laag, verplaatst het slijm naar de hoofdluchtwegen en uiteindelijk naar buiten.

Uit dit onderzoek blijkt dat de perciliaire laag waarover de slijmlaag naar buiten geduwd wordt, niet alleen uit water kan bestaan omdat het slijm door de samenstelling juist met het water zou mengen en dus niet zou blijven drijven op de waterlaag.

Vlechtwerk
De onderzoekers ontdekten dat het spul wat het slijm op z’n plaats houdt eigenlijk een heel fijnmazig vlechtwerk is van bepaalde grote moleculen die met de trilhaartjes verbonden zijn. Het model ziet eruit als een soort van borsteltje, daarom hebben de onderzoekers het systeem ook het ‘gel-on-brush’ genoemd.

Bij ziekten zoals COPD blijkt de ‘borstel’ te ver ingedrukt te worden, waardoor de trilhaartjes niet meer goed kunnen bewegen.

Dit kan komen door een te dikke slijmlaag die door de ‘borstel’ heenbreekt. De laag kan niet meer goed weg en wordt op die manier een voedingsbodem voor bacteriën en ontstekingen.

Bron: Science.

                                                   

 

Ons Gratis eBook met veel tips over minder COPD 5.900 keer gedownload .  

Download hier je gratis eBook =>>  

 

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel