COPD Ervaringen & Lotgenoten: Laatst had Ik Willem uit Groenlo aan de telefoon

Artikel 8 van 15

Laatst had Ik Willem uit Groenlo aan de telefoon, die had gehoord dat hij, bij zichzelf zijn zuurstofgehalte in het bloed kan meten en dat wilde hij ook gaan doen.

“Zo kan ik zelf als ik het benauwd heb, controleren of ik me zorgen moet maken”
“Het is goed om te weten, als je het benauwd hebt, of je dan ook een te laag zuurstof gehalte hebt, of zijn er soms andere zaken die spelen?”
zei Willem.

Willem is niet zo handig met de computer en vroeg me of hij (dat ding) een Saturatiemeter, ook telefonische kon bestellen ? Dat was geen punt.

Willem vertelde me, dat hij een autogaragebedrijf had gehad en dat vroeger er niet zo nauw werd gekeken met die stinkende uitlaadgassen van auto’s.

Nu zit hij met de gebakken peren, hij was 3 jaar geleden, met zijn klachten, bij de huisdokter geweest, die hem direct naar de longarts had door verwezen.

De
longarts vertelde Willem, dat sigaretten roken waarschijnlijk de oorzaak was van die slechte ademhaling en dat zijn luchtwegen en longen nog maar, voor de helft functioneerden, Willem heeft de longziekte COPD.

Dat maakte Willem wel verdrietig, hij wist waar het wél van kwam, hij had maar een paar jaar gerookt in zijn jonge jaren en was juist altijd een sportman geweest en gevoetbald tot z’n 58e jaar, maar moest toen, vanwege de beperkte ademhaling stoppen.

Soms op het veld dacht hij dat hij erin bleef als hij naar adem snakte na een sprintje om een doelpunt te scoren.

We hebben Willem geadviseerd zijn levensstijl wat aan te passen om zo langzaam maar zeker aan méér ademkracht te kunnen gaan werken.

 

Een weekje later hebben we ook een Ademtrainer  naar Willem opgestuurd, met het advies een logboekje te maken en de gemeten cijfers van de Saturatiemetingen en de Ademtrainingen te registreren.
 

Willem is direct aan het werk gegaan en belde me weer op en zei:

”Het is even wennen, maar nu na zes weken heb ik duidelijk meer lucht.
Eduard ik woon in een relatief oud huis met veel fijnstof, wat kan ik daar nog aan doen?”


“Willem 90% van het
fijnstof in je huis veroorzaak je zelf door geen of een slechte luchtafvoer tijdens het bakken en braden, begin nu maar eens eerst daarop te letten dan spreek ik je over een paar weken weer” zei ik hem.

 

Ook de blogs op onze website LINK inspireren Willem om aan de slag te gaan voor meer uithoudingsvermogen.

Willem ontvangt ook elke week een WhatsApp bericht om hem te motiveren om zijn leefstijl aan te passen voor een sterkere ademkracht en méér lucht.
Fijn om Willem te helpen dat heeft hij dik verdiend.

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel