Koorts meten bij COPD, Astma of Bronchitis
 

Waarom, hoe en waar je koorts meten.
 

Het belang van koortsmetingen moet niet overdreven worden.
Wetenschappelijk precieze metingen van de koorts zijn niet nodig. Vaak volstaat het te weten of er sprake is van een hoge of een lage koorts.

Indien men dan toch de koorts wil meten, kan men het beste rekening houden met een aantal essentiële tips. Doet men dat niet dan zijn de metingen zo goed als waardeloos.

 

Wélke methode je ook kiest,
Je doet er goed aan de temperatuur steeds op eenzelfde wijze en op dezelfde plaats te meten. Alleen dàn kan je de resultaten op een zinvolle manier vergelijken.
De temperatuur rectaal kan bv. gemakkelijk méér dan 1 graad hoger liggen dan in het oksel.

Bovendien kan de lichaamstemperatuur sterk oplopen door lichaamsbeweging en aanzienlijk schommelen gedurende de dag. Bij vrouwen wordt de temperatuur ook beïnvloed door de menstruele cyclus.
 

Waar en hoe je lichaamstemperatuur/koorts meten?
 

Digitale voorhoofd-thermometer betrouwbaar om je lichaamstemperatuur te meten.
De voorhoofdthermometer is een handige en betrouwbare oplossing om iemands temperatuur te meten. Hij werkt snel, gemakkelijk en erg prettig: je kunt er zelfs iemands koorts mee meten terwijl die persoon slaapt, of buiten kennis is. De betrouwbaarheid van een voorhoofdthermometer is goed en hij is hygiënischer dan de oorthermometer, waardoor de voorhoofdthermometer ook erg geschikt is voor in de zorg.
 

Hoe werkt een voorhoofdthermometer?

Een voorhoofdthermometer werkt op dezelfde manier als een oorthermometer: hij meet de lichaamstemperatuur door middel van infraroodstraling. Hoe meer infraroodstraling ergens vanaf komt, hoe warmer het is. Je plaatst de thermometer tegen het voorhoofd en binnen enkele seconden verschijnt de temperatuur op het scherm.

Meer dan 38 graden? Dan heeft iemand koorts.

Bij sommige voorhoofdthermometers hoef je de thermometer niet eens tegen het hoofd te houden, maar meet je al vanaf een kleine afstand de temperatuur. Lees vooraf altijd goed de gebruiksaanwijzing om te weten hoe jouw thermometer werkt.  

Koorts meten met een voorhoofdthermometer is net zo betrouwbaar als reguliere thermometers. Ook de thermometers waarbij je de huid niet aanraakt zijn heel nauwkeurig.

Dit maakt dat de voorhoofdthermometer de meest hygiënische manier is om iemands temperatuur op te nemen, waardoor dit type thermometer uitermate geschikt is voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

De voorhoofdthermometer is praktisch, veilig, geschikt voor alle leeftijden en het allerbelangrijkste: hij beperkt het doorgeven van infecties tot een absoluut minimum.
 

De oude klassieke manieren.
 

In de mond onder je tong.
Eén van de beste plaatsen om koorts te meten is in de mond onder de tong.
De punt van de thermometer moet zover mogelijk onder de tong geplaatst worden en je moet de mond dichthouden.

De klassieke kwikthermometer mag al tijden niet meer verkocht worden vanwege het milieu onvriendelijke en voor de gezondheid schadelijke kwik. In de moderne versie van deze koortsthermometer is het kwik echter vervangen door het niet giftige Galistan.

Een galistan-thermometer moet eigenlijk minstens 3 minuten onder de tong gehouden worden.

Tot 20 minuten voor de meting mag je geen koude of warme dranken drinken. Dit beïnvloedt immers de temperatuur in de mond.

Ademen met open mond verstoort de meting eveneens.

Metingen in de mond met een galistan-thermometer zijn niet geschikt bij kinderen jonger dan 3 jaar omdat zij het glas van de thermometer soms stukbijten.
 

Oksel
De oksel staat meer bloot aan uitwendige omstandigheden en dit kan tot grotere schommelingen leiden dan bij metingen onder de tong of rectaal.

Bij zorgvuldige uitvoering van de meting zijn de resultaten zeer betrouwbaar.

Een gewone galistan-thermometer moet eigenlijk ongeveer 10 minuten onder de oksel gehouden worden, een elektronische minstens 1 minuut.

Houd de arm daarbij tegen het lichaam aangedrukt. Een goede positie daarvoor is licht op de zij gerold in bed of op een stoel.

De temperatuur in de oksel ligt doorgaans 1 graad lager dan wanneer deze in de mond gemeten wordt.
 

Trommelvlies
Het trommelvlies wordt ongeveer via dezelfde wegen van bloed voorzien als de hypothalamus, het hersencentrum waar de lichaamstemperatuur geregeld wordt. De kerntemperatuur in het oor benadert de centrale lichaamstemperatuur daarom zeer dicht en volgt de schommelingen vrij nauw.

Het trommelvlies ligt bovendien behoorlijk diep in het lichaam en het ondervindt weinig externe invloed.

Theoretisch lijkt het trommelvlies dus een ideale plaats om de temperatuur te meten, maar de praktijk wijst uit dat dit toch niet het geval is.

De infrarode meting van de trommelvliestemperatuur moet zéér zorgvuldig uitgevoerd worden om goede resultaten op te leveren en zelfs dàn zijn afwijkingen mogelijk. Voor de dagelijkse praktijk lijkt dit dus geen geschikte oplossing.

Volgens sommige bronnen is deze techniek ongeschikt voor kinderen onder 3 jaar en zeker voor zuigelingen jonger dan 3 maanden.
 

Rectaal
De galistan-thermometer moet eigenlijk minstens 3 minuten in het rectum gehouden worden. 
De temperatuur ligt er gemiddeld 1 graad hoger dan in de mond onder de tong.

Het belang van een rectale temperatuurmeting moet niet overdreven worden. Er zijn immers aanwijzingen dat de rectale temperatuur eerder traag reageert op snelle wijzigingen van de kerntemperatuur.

Het is belangrijk dat je een beetje vaseline aan de punt van de thermometer smeert.

De thermometer moet zacht naar binnen kunnen schuiven. Je mag hem niet dieper duwen wanneer je weerstand ondervindt.

De galistan-thermometer voldoende diep inbrengen.   
Voor een correcte meting moet de thermometer voldoende diep in het rectum gestoken worden. Hoe ondieper je de galistan-thermometer in het rectum schuift, hoe meer de meting afwijkt.

Sommige mensen houden de thermometer als het ware alleen maar tegen het rectum aan. In dat geval meet men uiteraard alleen maar de huidtemperatuur.

Drie centimeter kan diep lijken, maar het is echt wel noodzakelijk. Wanneer men één centimeter minder diep gaat, kan de gemeten temperatuur namelijk meer dan een graad te laag liggen.

Sommige thermometers hebben een aanduiding, bv. een punt of een streep, zodat men weet wanneer de thermometer voldoende diep zit. Eventueel kan men zelf zulk een merkteken aanbrengen met een niet-afwasbare pen. Dit is erg handig.

Aandacht voor hygiëne
Reinig de thermometer met water en zeep na elke meting, zeker na een rectale meting. Zo vermijd je de overdracht van bacteriën. Spoel de thermometer ook even af vóór elke meting, zeker voor een meting in de mond.

 

Welke thermometer kiezen ?​
 

Elektronische thermometers
Elektronische thermometers werken sneller dan galistan-thermometers en ze zijn erg stevig. Ze kunnen echter ontregeld raken zonder dat dit opvalt en ze werken niet wanneer hun batterij leeg is.

Elektronische thermometers zijn zogezegd onmiddellijk klaar voor gebruik, maar dat geldt alleen indien men vertrouwd is met hun gebruik. In het andere geval moet men eerst nog de gebruiksaanwijzing doornemen en die is niet altijd even duidelijk.

De tijd gedurende die men een elektronische thermometer moet laten zitten, staat vermeld op de gebruiksaanwijzing. Soms geeft hij een geluidssignaal aan wanneer de temperatuur kan worden afgelezen. Men moet toch rekenen op een halve minuut ongeveer voor men de temperatuur kan aflezen.
 

Oorthermometers 
Dit apparaat is ongeveer even groot als een scheerapparaat en voorzien van een tuitje dat in de oorgang moet. Het toestel meet de infrarode warme-uitstraling van het trommelvlies.

Even op een knop drukken volstaat om de temperatuur te lezen, wat dus handig is bij kinderen. Je hoeft ook niet onder de kleren te wurmen en het risico op overdracht van ziektekiemen is kleiner (hij komt nooit in de mond of rectum).

Een oor-thermometer mag je uiteraard alleen voor metingen in het oor gebruiken en niet voor bv. rectale metingen.

De oorthermometer is ongetwijfeld een handig instrument, maar nog erg duur en veel groter en zwaarder dan de andere thermometers. De zorgvuldige uitvoering is essentieel om een goede meting te verkrijgen.

Dit is niet zo eenvoudig als het lijkt en het risico is dan ook groot dat men niet de temperatuur van het trommelvlies meet, maar wel die van de gehoorgang die heel wat lager kan liggen. Het is ook moeilijk om de temperatuur bij jezelf accuraat te meten met een oorthermometer.

Bovendien is niet iedereen even enthousiast over oorthermometers. Zij zouden namelijk minder accuraat zijn bij het registreren van hoge en lage temperaturen en minder betrouwbaar bij kinderen jonger dan 3 maanden.

Bovendien is het ook nog niet duidelijk of de temperatuur van het trommelvlies dezelfde aanwijzingen geeft over koorts of geen koorts als bv. een rectale meting.
 

De hand op het voorhoofd
Even voelen met de hand op het voorhoofd is een sympathiek gebaar en laat zien dat men zich betrokken voelt, maar om de temperatuur te beoordelen heeft het helaas geen waarde.

 

 

Zorg zelf voor meer lucht door:
1. Meet wat je beginpunt is.
2. Vermijd fijnstof, vooral thuis, op het werk en in je auto.
3. Train wekelijks al je spieren,  maar dagelijks je ademspieren.
4. Eten is het nieuwe medicijn met de juiste vitaminen en mineralen.           

 

 

Gratis eBook met veel tips over minder COPD

al 2.900 keer gedownload .  

 

Download hier je gratis eBook =>>  

 

© 2015 - 2023 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel