TNO: in bijna helft woningen te veel fijnstof (Ultra-Fijnstof)

Artikel 21 van 32

Feitjes & Weetjes
Méér Adem dat is wat we je beloven.
 

Mijn vriend Sjel en zijn vrouw Anna hebben al jaren de ioniserende Plug-In’s in hun woning en zaterdag maakte hij me attent op het volgende krantbericht:

Bron: Leo van Raaij Gelderlander

DELFT - ‘Blijf binnen!’, is de boodschap heden ten dage.
Jammer alleen dat het in huis ook niet altijd zo gezond is, blijkt uit een onderzoek van TNO.
Er is echter wat te doen aan een slecht binnenklimaat.

Door met z’n allen binnen te gaan zitten proberen we te ontkomen aan het coronavirus.

Alleen is de kwaliteit van de lucht in huis vaak belabberd, zoals juist nu blijkt uit een nieuw onderzoek van TNO. Een jaar lang werd in 750 Nederlandse woningen de kwaliteit van binnenklimaat gemeten.

Na metingen in honderden huizen komt TNO tot de conclusie dat in bijna de helft van de woningen de advieswaarde wordt overschreden, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor fijnstof hanteert.

Ultra-Fijnstof
Het gaat dan om de zogenaamde PM2.5-variant van fijnstof: deeltjes vanaf 2,5 micrometer groot. Vooral de kleinere stofdeeltjes (Ultra-Fijnstof) kunnen diep in de longen terecht komen en allerlei vervelende gezondheidseffecten hebben. Longklachten, maar er kan ook een effect zijn op de bloeddruk.

Representatief onderzoek.
TNO acht haar onderzoek representatief voor de Nederlandse woningen. Dat betekent niet dat het in alle woningen even slecht is gesteld met de luchtkwaliteit. De spreiding is groot. Zo is er ook een advieswaarde van de WHO voor het gemiddelde op een dag. Er zijn woningen waarin die advieswaarde geen enkele dag wordt overschreden en woningen waar dit vaker dan 35 dagen per jaar voorkomt.

De WHO adviseert voor fijnstof een gemiddelde van maximaal 10 microgram per kubieke meter, gemeten over een jaar.
Louter op basis van de TNO-metingen is in 15% van de woningen sprake van een overschrijding van dat gemiddelde.
Maar TNO paste middels een simulatie een correctie toe, omdat het voor de metingen gebruikte apparaat moeilijk de fijnstof detecteert die bij koken ontstaat.

 „Dit leidt tot de situatie dat in
bijna 50% van de woningen de jaargemiddelde
WHO-advieswaarde voor PM2.5 wordt overschreden”,

Juist koken is de belangrijkste fijnstofbron in huis, zo bleek ook al uit de experimenten die Het Schone Oosten in mei deed. Overigens komt er ook fijnstof van buiten naar binnen.

Graadmeter voor ventilatie.
TNO keek niet alleen naar fijnstof, maar ook naar de CO2-concentratie in huizen. Dat is omdat de aanwezige hoeveelheid koolstofdioxide een belangrijke graadmeter is voor de kwaliteit van de ventilatie.

Gemiddeld komt de concentratie CO2 in de woonkamer in de winter, 4 uur per week boven de advieswaarde van de Gezondheidsraad.

Dat is niet zo veel als verwacht op basis van oudere onderzoeken, maar TNO denkt dat plaatsing van de meter in de huishoudens automatisch al tot bewustwording en een beter ventilatiegedrag heeft geleid.

„Naarmate woningen energiezuiniger zijn, neemt het risico op een slechte binnen luchtkwaliteit toe”, zegt het onderzoeksinstituut. „Het draagvlak voor de transitie naar energiezuinige woningen neemt hierdoor af.”
 

In de eerdere publicatie van Het Schone Oosten vertelde TNO-onderzoeker Piet Jacobs wat mensen kunnen doen om fijnstof te voorkomen en hoe ze beter kunnen ventileren.

 

Voor het hele rapport

 

Wij van COPD oplossingen weten al 9 jaar

dat ionisatie een oplossing is om het Ultra-Fijnstof

uit je huis te krijgen.

 

 

Kijk op onze site voor méér informatie

over de Ultra Fijnstof Oplossingen.

 

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel