Neus en neusbijholten spoelen met Himalaya zoutoplossing .

Artikel 12 van 13

Neus en neusbijholten spoelen met Himalaya zout water

Als je wordt aangeraden je neus en bijholten te spoelen met een zoutoplossing is dat om je neusbijholten (de ‘inwendige neus’) schoon te houden en korstjes en infecties te voorkomen. Het spoelen van de neusbijholten kan het best gebeuren met een ruime hoeveelheid zoutoplossing.


Voorbereiding
Je kunt de zoutoplossing makkelijk zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is Himalya zout  en water warm water. Als je een neusdouche bij ons koopt zit er het goede Himalya zout bij.
 

Wat heb je nodig?
1 afgestreken theelepel keukenzout in een mok (200 ml) lauwwarm kraanwater (ongeveer 37°C) of 9 gram zout in 1 liter water. Het water hoeft niet gekookt te worden, Nederlands kraanwater is voldoende schoon.
 

Neusspoelen met de Neusdouche.
Er zijn verschillende manieren van neusspoelen: een "neushoorn" of een neusdouche (met een spuitje van 50cc maar dit is vaak te weinig)
 

Let op: gebruik je ook een neusspray of -druppels?
Spoelt dan eerst je neus. Als je neus nog erg nat is na het spoelen, wacht dan eerst 10 minuten. Pas daarna kun je de neusspray of neusdruppels gebruiken. Het medicijn uit de neusspray of neusdruppels wordt anders verdund door de achtergebleven zoutoplossing en werkt dan minder goed.
 

Neusspoelen met een neusdouche.
In het kannetje/neusdouche kun je het : Microscopisch fijn Himalaya zout in doen.

Dit Microscopisch fijn Himalaya zout lost makkelijk en snel op in het lauwe water van circa 37 graden. Verder zit er een tuitje aan waarmee je het water in je neus kunt laten lopen.

O Vul de neusdousche (of spuitje van 50 ml) met de zoutoplossing.

O Buig over de wastafel en draait je hoofd iets opzij.

O Laat het vocht in het bovenliggende neusgat lopen  terwijl je een 'K'-klank zegt.
Hierdoor sluit het zachte gehemelte je neus af en komt de zoutoplossing zo min mogelijk achter in je keel.

O Als het water toch in je keel komt, smaakt het flauw en niet echt zout. Meestal loopt het water via het onderliggende neusgat weer naar buiten. Laat het resterende water uit de neus lekken en snuit ter afronding, rustig en gecontroleerd je neus.

O Spoel altijd met ruim water (200 ml). Komt er wat water in je mond, spuug dit dan uit in de wasbak. Draai daarna je hoofd en herhaal de handeling bij het andere neusgat. Bij een erg vieze neus herhaal je het spoelen totdat het neusvocht helder is.

Neusspoelen met een kommetje

  • Vul een kommetje voor de helft met de zoutoplossing.
  • Zet het kommetje aan uw neus en buig iets voorover over de wastafel
  • Snuif met één neusgat de zoutoplossing door uw neus op, totdat deze in uw keel komt. Daarbij drukt u het andere neusgat dicht.
  • Spuug de zoutoplossing uit via uw mond.
  • Herhaal de handeling met het andere neusgat.
  • Herhaal het neusspoelen totdat het neusvocht helder is.

Belangrijk

Het is beter om uw neus op te halen of te spoelen dan te snuiten. Voorzichtig snuiten na het spoelen mag wel, want daarmee kunt u wat van het overtollige water verwijderen.

Hoe vaak spoelen?

Wij raden u aan om tenminste twee keer per dag uw neus te spoelen. Het liefst vier keer per dag. Na operaties aan uw neusbijholten spoelt u uw neus iedere twee uur totdat u gaat slapen. Zolang er snot en/of bloed uit uw neus komt, blijft u spoelen. Het spoelen is ook bij jarenlange toepassing ongevaarlijk. Het is zeer effectief om uw neus te reinigen.

Het kan voorkomen dat er wat zoutwater in de buis van Eustachius of zelfs in uw oor loopt. Dit kan geen kwaad. Ga in ieder geval door met spoelen tot aan uw controle bij de KNO-arts.

'Zachter' zout

Als het zout voor uw gevoel te 'sterk' is en pijn doet, kunt het zachter maken door eenderde deel keukenzout (natriumchloride) te vervangen door maagzout (natriumbicarbonaat, ook wel baking soda genoemd). Dus 6 gram keukenzout (natriumchloride) en 3 gram maagzout (natriumbicarbonaat) op 1 liter water.

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel