RS virus is een veelvoorkomend virus in de luchtwegen en bedreigend bij COPD klachten.

Artikel 5 van 32

Feitjes & Weetjes 
Preventie ter voorkoming van meer COPD klachten.

 

Wat is het RS virus?

Het Respiratoir Syncytieel Virus, of RS-virus, is een veelvoorkomend virus in de luchtwegen. Het veroorzaakt gewoonlijk milde, verkoudheidsachtige symptomen. Maar het kan ernstige longinfecties veroorzaken, vooral bij baby’s, oudere volwassenen en mensen met ernstige medische problemen.

RS-virus is de meest voorkomende kiem die long- en luchtweginfecties veroorzaakt bij zuigelingen en jonge kinderen. De meeste zuigelingen hebben deze infectie al op 2-jarige leeftijd doorgemaakt. Uitbraken van RS-virusinfecties beginnen meestal in de herfst en lopen door tot in het voorjaar.

De infectie kan bij mensen van alle leeftijden voorkomen. Het virus verspreidt zich via kleine druppeltjes die in de lucht terechtkomen wanneer een zieke zijn neus snuit, hoest of niest.

Hoe wordt het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) verspreid?
RS-virus verspreidt zich van persoon tot persoon via:

De lucht door hoesten en niezen

Direct contact, zoals het kussen van het gezicht van een kind dat RS-virus heeft

Het aanraken van een voorwerp of oppervlak met het virus erop en vervolgens het aanraken van uw mond, neus of ogen voordat je je handen wast

Mensen met een RSV-infectie zijn meestal 3 tot 8 dagen besmettelijk. Maar soms kunnen baby’s en mensen met een verzwakt immuunsysteem het virus nog 4 weken lang verspreiden.

RS-virus verspreidt zich vaak snel in overvolle huishoudens en kinderdagverblijven. Het virus kan een half uur of langer op handen leven. Het virus kan ook tot 5 uur leven op aanrechtbladen en enkele uren op gebruikte tissues.

Het volgende verhoogt het risico op het RS-virus:

Naar de kinderopvang gaan

In de buurt zijn van tabaksrook

Broers of zussen hebben die naar school gaan

Leven in overvolle omstandigheden

Wie loopt risico op infecties met het respiratoir syncytieel virus (RS-virus)?
RS-virus kan mensen van alle leeftijden treffen. Maar het komt zeer vaak voor bij kleine kinderen; bijna alle kinderen raken besmet met RS-virus tegen de leeftijd van 2 jaar. In de Verenigde Staten komen RS-virusinfecties meestal voor in de herfst, winter of lente.

Bepaalde mensen lopen een hoger risico op een ernstige RS-virusinfectie:

  • Zuigelingen
  • Oudere volwassenen, vooral die van 65 jaar en ouder
  • Mensen met chronische medische aandoeningen zoals COPD, Long-COVID, hart- of longziekten
  • Mensen met een verzwakt immuunsysteem

Wat zijn de symptomen van respiratoir syncytieel virus (RS-virus) infecties?
De symptomen van RSV-infectie beginnen meestal ongeveer 4 tot 6 dagen na de infectie. Ze omvatten:

  • loopneus
  • Afname van eetlust
  • Hoest
  • Niezen
  • Koorts
  • Piepen

Deze symptomen treden meestal in fasen op in plaats van allemaal tegelijk. Bij zeer jonge kinderen kunnen de enige symptomen geïrriteerdheid, verminderde activiteit en ademhalingsproblemen zijn.

RS-virus kan ook ernstigere infecties veroorzaken, vooral bij mensen met een verhoogd risico. Deze infecties omvatten bronchiolitis, een ontsteking van de kleine luchtwegen in de longen, en longontsteking, een infectie van de longen.

Hoe wordt een infectie met het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) vastgesteld?
Uw zorgverlener kan veel hulpmiddelen gebruiken om een diagnose te stellen:

Een anamnese, inclusief vragen over symptomen

Een lichamelijk onderzoek

Een laboratoriumtest van neusvocht of een ander ademhalingsmonster om op RS-virus te controleren. Dit wordt meestal gedaan bij mensen met een ernstige infectie.

Tests om te controleren op complicaties bij mensen met een ernstige infectie. De onderzoeken kunnen röntgenfoto’s van de borst en bloed- en urineonderzoek omvatten.

Wat zijn de behandelingen voor infecties met het respiratoir syncytieel virus (RS-virus)?
Er is geen specifieke behandeling voor RS-virusinfectie. De meeste infecties gaan na een week of twee vanzelf over. Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen helpen tegen koorts en pijn. Geef kinderen echter geen aspirine. En geef geen hoestdrank aan kinderen onder de vier. Het is ook belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen.

Sommige mensen met een ernstige infectie moeten misschien in het ziekenhuis worden opgenomen. Daar kunnen ze zuurstof, een beademingsbuis of een ventilator krijgen.

Kunnen infecties met het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) worden voorkomen?
Er zijn geen vaccins voor RSV. Maar je kunt je risico op het krijgen of verspreiden van een RS-virusinfectie verkleinen door

Je handen vaak te wassen met water en zeep gedurende minstens 20 seconden

Vermijden dat je je gezicht, neus of mond aanraakt met ongewassen handen

Vermijd nauw contact, zoals zoenen, handen schudden, en kopjes en eetgerei delen, met anderen als jij ziek bent of zij ziek zijn

Oppervlakken die je vaak aanraakt schoonmaken en ontsmetten

Hoesten en niezen bedekken met een tissue. Daarna gooi je de tissue weg en was je je handen

Thuis te blijven als je ziek bent

Bronchiolitis

Soms diagnosticeert een arts ook wel een bronchiolitis. Bij een bronchiolitis zijn de kleine luchtwegen (de bronchiolen) die naar de longblaasjes lopen ontstoken. Een bronchiolitis wordt bijna altijd veroorzaakt door een virale infectie. In de meeste gevallen is het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) verantwoordelijk. RS-virus is een zeer algemeen virus en bijna alle kinderen zijn ermee besmet tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn. Bij oudere kinderen en volwassenen kan RS-virus een hoest of verkoudheid veroorzaken, maar bij jonge kinderen kan het bronchiolitis veroorzaken.

Hoe de infectie wordt verspreid
Virussen worden verspreid wanneer een besmette persoon hoest of niest. Kleine vloeistofdruppeltjes kunnen rechtstreeks uit de lucht worden ingeademd of worden opgepikt van een oppervlak waarop ze terecht zijn gekomen, zoals speelgoed of een tafel. Uw kind kan bijvoorbeeld besmet raken na het aanraken van speelgoed met het virus erop en vervolgens het aanraken van de ogen, mond of neus. RS-virus kan tot 24 uur op een oppervlak overleven. Een besmet kind kan tot 3 weken besmettelijk blijven, zelfs nadat de symptomen zijn verdwenen.

Hoe tast het de longen aan
Als u eenmaal besmet bent, komt het virus via de luchtpijp (trachea) in het ademhalingsstelsel terecht. Het virus baant zich een weg naar de kleinste luchtwegen in de longen (de bronchiën). Door de infectie raken de bronchiën ontstoken (gezwollen) en neemt de slijmproductie toe. Het slijm en de gezwollen bronchiën kunnen de luchtwegen blokkeren, waardoor ademhalen moeilijk wordt. Omdat baby’s en jonge kinderen kleine, onderontwikkelde luchtwegen hebben, lopen zij meer kans om bronchiolitis te krijgen.

 

Bronnen:

 

 

 

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel