Smog, het weer en COPD

Artikel 9 van 22

Luchtvervuiling en het weer kunnen de klachten bij COPD verergeren.

Het kan zijn dat u daardoor meer medicijnen moet gebruiken dan anders.
Of dat u vermoeider bent.
U kunt een aantal dingen doen om zo min mogelijk last te hebben van uw klachten.
Als de lucht tijdelijk erg vervuild is, heet dat smog.
Smog kan zowel in de winter als de zomer voorkomen.
Bij luchtvervuiling uit verkeer is vooral fijnstof schadelijk voor de gezondheid.

Fijnstof wordt met name veroorzaakt door het verkeer.

Benauwdheid, hoesten en meer slijm: het kan vaker voorkomen door luchtvervuiling.
Mensen met een longziekte kunnen door luchtvervuiling meer klachten krijgen. Zoals minder longfunctie, piepen, hoesten of benauwdheid.
Luchtvervuiling kan leiden tot meer ontstekingen in de longen.
Smog kan in de zomer bovendien zorgen voor irritaties aan ogen, neus of keel.
Net als pijn op de borst en kortademigheid. Soms geeft luchtvervuiling hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De klachten verschillen per persoon.

Smog en fijnstof

Als er een tijdje erg veel luchtvervuiling is, noemen we dat smog. Als u COPD heeft, is het goed om rekening te houden met smog en het weer als u iets gaat doen of naar buiten wilt.

Is er veel smog en is het warm weer, dan is het verstandig om binnen te blijven en inspanning te vermijden. Ook goed ventileren helpt. Probeer uit de buurt te blijven van drukke wegen als u COPD heeft en vermijd files.

Het weer en COPD

Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. U kunt zich daar op kleden of, in overleg met uw arts, uw medicijnen meer of minder gebruiken.

 

Luchtvervuiling opgeteld: fijnstof is geen gezonde zaak

PERSBERICHT - Niet kankerverwekkende stoffen in de lucht maar fijnstof zorgt voor de meeste slachtoffers. Medisch milieukundige Loes Geelen ontwikkelde een nieuwe manier om de gevaren van milieuvervuiling te bepalen: het werkt beter om verloren levensjaren bij elkaar te tellen, dan te kijken of de milieunormen worden gehaald. Deze aanpak kan helpen bij beleidskeuzes. Geelen promoveert 10 oktober aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Sommige milieunormen zijn helder en strikt. Zo mag een kankerverwekkende stof uit een fabrieksschoorsteen niet meer dan één op de miljoen kankergevallen per jaar veroorzaken. Dat ligt anders bij minder duidelijke bronnen van milieuvervuiling, zoals bijvoorbeeld fijnstof dat zowel door de natuur, het verkeer en de industrie veroorzaakt wordt. Hierbij zijn de milieunormen van een heel andere orde, legt Loes Geelen uit. ‘De norm voor fijnstof heeft meer met economische, politieke en technische haalbaarheid te maken dan met gezondheid. Het is een compromis.’

Gezondheid meer dan een norm halen
Geelen ontwikkelde een methode om luchtvervuiling te vertalen naar verloren levensjaren, DALY’s in vaktermen. Dat maakt het mogelijk om de effecten van individuele stoffen op te tellen. Veel vervuilende stoffen blijven per stuk onder de norm, maar zijn ze samen niet gevaarlijk? In Nederland sterven jaarlijks 2000 mensen door fijnstof. Dat is meer dan door verkeersongelukken. Met zijn allen gaan we in Nederland gemiddeld twee jaar eerder dood door luchtvervuiling. 99,9 procent van de verloren levensjaren door luchtver vuiling komt op conto van fijnstof, constateert Geelen.

______________________________________________________________________

____________________________________________________

eBook 'COPD = Lastig'   GRATIS ontvangen? 

 

 

 

 

                                                             

  • wat zegt de medische wereld over oplossingen en verzachtende maatregelen
  • verschillende varianten van COPD en wat u hierover moet weten
  • dit ebook biedt een samenvatting de meest bekende publicaties en medische bronnen over COPD, incl. bronvermeldingen

Download dit gratis eBook =>> 

 

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel