COPD behandeling en doorzettingsvermogen

Artikel 12 van 45

COPD behandeling en doorzettingsvermogen.

eHealth-interventie

Als mensen met COPD snel achteruitgaan, krijgen die mensen een revalidatietraject in een ziekenhuis, waarbij ze drie maanden intensief worden begeleid.

Die begeleiding bestaat uit trainingen om het inspanningsvermogen (fysieke capaciteit) te verhogen en educatie over het juiste medicijngebruik, voedsel en het grote belang van bewegen.

Na die revalidatie zouden de patiënten beter moeten kunnen omgaan met COPD.

Maar wat vaak gebeurt, als het traject stopt, is dat de gewonnen effecten verdwijnen.

Daarom heeft Vorrink een eHealth-interventie ontwikkeld.

Deze bestaat uit een applicatie op de smartphone, waarop patiënten kunnen zien hoeveel ze bewegen.

Die gegevens worden doorgestuurd naar een website, waar een fysiotherapeut de resultaten ziet en online de patiënt monitort en coacht.

Vicieuze cirkel

Iemand meer laten bewegen, vergt een gedragsverandering van de patiënt, zegt Vorrink.

Dit is volgens haar moeilijk om te realiseren. “Zeker deze doelgroep, vaak afkomstig uit een wat lagere sociaaleconomische klasse, is moeilijk te motiveren om meer te bewegen. COPD-patiënten komen vaak terecht in een vicieuze cirkel.

Door minder bewegen, gaat de conditie achteruit.

Ze krijgen daardoor meer last van kortademigheid vermoeidheid, en daardoor gaan ze ook weer minder bewegen.

Dat patroon hadden we willen doorbreken met onze interventie, maar dat is helaas niet gelukt.”

Aanbevelingen

Vorrink doet in haar proefschrift diverse aanbevelingen om haar interventie wel te laten slagen. De interventie zou al tijdens de revalidatie ingezet kunnen worden, zodat de patiënten er al ervaring mee hebben. “En de fysiotherapeuten moet meer tijd besteden aan de begeleiding van de COPD-patiënten in de omgang met de interventie.

De coaching door de fysiotherapeuten was nu onvoldoende, vanwege hun hoge dagelijkse werkdruk. Verder bleken de fysiotherapeuten weinig kennis te hebben over eHealth. Trainingen voor de fysiotherapeut kunnen dat probleem verhelpen.

Tegelijk moet de patiënt werken aan het verbeteren van vaardigheden om goed te kunnen omgaan met eHealth-interventies en om zelf de regie over de aandoening te voeren.”

Volgens Vorrink is nader onderzoek nodig om de effecten van eHealth-interventies te verbeteren. Vorrink kijkt of ze dat onderzoek zelf gaat uitvoeren.

Bron: sigrid.vorrink

 

 

 

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel