Luchtweg - Longontsteking bij COPD Oorzaak Voorkomen Oplossen

Vorige Artikel 10 van 22 Volgende

Wat is een longontsteking precies?

Een infectie van de longblaasjes. Een mens heeft miljoenen longblaasjes, die diep in de longen liggen. De blaasjes nemen zuurstof uit de lucht op en geven kooldioxide uit het bloed af.

Zonder bescherming zouden er bij het inademen allerlei ziekteverwekkers de longen binnendringen, die de longblaasjes kunnen infecteren. Gelukkig heeft het lichaam een natuurlijk defensie-mechanisme: de trilhaartjes aan de binnenkant van de luchtweg.

Die voeren wat daar niet thuishoort met een beetje slijm af naar de mondholte, waarna je het doorslikt.Bij COPD of Astma werken de trilhaartjes echter minder goed.

Dat kan bijvoorbeeld komen door een longaandoening, zoals COPD of astma.
De trilhaartjes kunnen ook verzwakt raken als iemand om een andere reden een kwetsbare gezondheid heeft, een virusinfectie heeft, afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt of rookt.

Ziekmakende bacteriën dringen dan makkelijker door in de dieper gelegen longblaasjes.

Het warme en vochtige weefsel daar is voor ziektekiemen een ideale omgeving om zich te vermenigvuldigen. Het lichaam reageert met een heftige afweerreactie: er ontstaat een longontsteking.

Soms zit die ontsteking in een deel van de long, soms in een hele long, soms in allebei. In het laatste geval spreken we van een dubbele longontsteking.

 

Ouderen met COPD zijn overgevoelig voor longontsteking.

Longontsteking is een ernstige infectieziekte die het longweefsel kan aantasten. Dit is zeer belastend voor je longen en luchtwegen, zeker bij ouderen met COPD.

De ontsteking ontstaat meestal nadat bacteriën, virussen, schimmels (micro-organismen) door inademing in de luchtwegen en longen terecht komen en zich daar nestelen.

Bij gezonde luchtwegen en longen hoest je dit met voldoende dun slijm weer uit, maar met slechte luchtwegen en longen niet. Dan wordt het slijm dik en taai en ontstaan er bacteriën, ophopingen en ontstekingen.  

 

De belangrijkste symptomen bij COPD zijn:

Pijnlijke hoest

Fluimen, soms geelgroen of bloederig

Koorts of een te lage temperatuur

Borstpijn, die erger wordt bij het inademen

Kortademigheid,

Moeizame ademhaling

Erg moe

Slap en lusteloos gevoel

Versnelde polsslag

Soms hoofdpijn

Verwardheid.
 

Airco's zijn vaak een bron van het rhino virus, wat keelpijn en verkoudheid geeft.
Maar ook daaruit weer kan longontsteking ontstaan. Zorg daarom uit de buurt te blijven van airco's.
 

Hier benoemen we specifiek een aantal preventieve maatregelen voor luchtweg en longontstekingen.
 

Preventie en Weerstand, door innemen van vitamines en mineralen ter voorkoming van luchtweg en longontsteking.
 

1. Vitamine C + Magnesium 90 capsules 

Werking vitamine C en positieve invloed op je weerstand.
Vitamine C is misschien wel de meest genoemde vitamine, tegen verkoudheid en infectieziekten en bekend door haar positieve invloed op je weerstand.

Vitamine C helpt het immuunsysteem sterker te maken.

 

2. Vitamine D3 400 ie 100 capsules

Een te laag vitamine D-gehalte verzwakt de afweer en verhoogt de gevoeligheid van infecties bij longziektes als COPD en Astma.

Degenen die te weinig vitamine D nemen, hebben meestal ook een zwakker immuunsysteem.

Het hoofd van de afdeling Longziekten bij het Universitair Ziekenhuis Saarland Prof. Dr. Robert Bals tegenover het tijdschrift „focus“.

Patiënten die al lijden aan ernstige ziekten zoals COPD, en/of verminderde longfunctie of bronchiale astma of het hebben van kanker, vertonen vaak een te laag vitamine D-gehalte

 

3. Zink zuigtabletten 90 stuks 

Zink zuigtabletten kunnen de ernst van virale infecties in de keel tegengaan. Het gaat hierbij expliciet om zink-zuigtabletten!

Tabletten die je moet doorslikken zijn minder effectief en neussprays kunnen zorgen voor permanent verlies van de reukzin.

Meer is overigens niet altijd beter, het heeft geen zin om meer dan 100 mg zink per dag te nemen.

Het gebruik van een neusspray met zink wordt sterk afgeraden vanwege het risico op (blijvend) reukverlies.

 
OORZAKEN: Longontsteking kan ook door fijnstof, bacteriën, virussen, schimmels, pollen, micro-organismen en uitlaadgassen ontstaan.

Het kan ook gaan om bacteriën en virussen van andere mensen die de drager zijn en je aansteken zodat je het ook krijgt.
 

Een oplossing voor fijnstof, bacteriën, virussen, schimmels, pollen, micro-organismen en uitlaadgassen is Ionisatie met een Plug-In of .
 

Plug-In Fijnstofreiniger zuivert de binnen lucht. 

Deze Plug-In Fijnstofreiniger is de beste keuze op slaapkamers, kinderkamers of andere kleine ruimtes.

Hij zuivert en reinigt de lucht door Ionisatie, van fijnstof, uitlaadgassen, pollen, micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels, ook vervelende geurtjes binnen enkele uren.

 

Is je dat toch overkomen ga direct met met inhaleren van microscopisch fijn Himalaya zout beginnen.

Dit  bestrijdt de symptomen effectief en snel, want voorkomen is beter dan genezen.

Door het inhaleren van microscopisch fijn Himalaya zout uit de dispenser, ontstaat er een nieuw, op natuurlijke basis vanuit je eigen lichaam, preventief slijmlaagje in je luchtwegen en wordt taaislijm losgemaakt met de bacteriën, virussen en  schimmels, waardoor het eenvoudiger is dit op te hoesten en zo de irritaties te verhelpen.

 

Veel andere informatie over het verminderen van COPD staat in mijn eBook

 

 eBook 'COPD = Lastig'   GRATIS ontvangen? 

 

 

 

Bron: Prof. dr. Tjip van der Werf,

Waardoor kun je nog meer een longontsteking oplopen?
Bacteriën zijn de meest voorkomende veroorzakers van een longontsteking. Er zijn honderden verschillende, maar bij volwassenen komt vooral de pneumokok veel voor. Een andere aanstichter, de legionellabacterie, kan tot een ernstige vorm van longontsteking leiden, de zogeheten veteranenziekte.

Behalve door ze in te ademen, kunnen bacteriën ook in de longen komen via de keelholte, bijvoorbeeld bij het verslikken. Of bij een gedeeltelijke afsluiting van de luchtweg, bijvoorbeeld door een tumor, wat soms het opruimen van bacteriën uit de longen belemmert.

Hetzelfde gevaar bestaat na een operatie, als het hoesten pijnlijk is en er daardoor slijm in de longen achterblijft. Tot slot kun je een bacteriële longontsteking oplopen als een infectie elders in het lichaam, bijvoorbeeld van een hartklep, zich via de bloedbaan naar de longen verspreidt.

Voorbeelden van virussen die longontsteking kunnen veroorzaken, zijn waterpokken en SARS. In zeldzame gevallen kan een griepvirus direct longontsteking teweegbrengen. Behalve virussen en bacteriën kunnen ook schimmels tot longontsteking leiden.

Dat gebeurt over het algemeen alleen bij mensen die een ernstig verstoord afweersysteem hebben, bijvoorbeeld bij patiënten met aids of leukemie.
 

Is longontsteking besmettelijk?
Dat hangt van de oorzaak af. De meest voorkomende ziekteverwekker, de pneumokok, is waarschijnlijk niet erg besmettelijk.

Artsen weten nog niet goed hoe die bacterie van de ene op de andere mens wordt overgebracht, maar de kans dat je iemand daarmee ‘aansteekt’ is niet erg groot. Een heel besmettelijke vorm van longontsteking is tuberculose (tbc). Gelukkig komt tbc in Nederland heel weinig voor.
 

Waarom lopen vooral ouderen veel risico?
Longontsteking treft vooral mensen met een verminderde weerstand.

Dat zijn heel jonge kinderen, echt oude mensen en/of patiënten met aandoeningen die de (long)afweer verzwakken, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte, de longziekte COPD of kanker.
 

Zijn er nog andere risicofactoren?
Ook griep, bepaalde medicijnen, overmatig alcoholgebruik en ondergewicht zorgen voor een lagere weerstand. Hetzelfde geldt voor roken. Dat beschadigt bovendien de trilhaartjes in de luchtpijp. Door slechte gebitverzorging kunnen bacteriën zich in de mond- en keelholte ophopen en vandaaruit in de longen komen.

 

Is er ’s winters meer kans op longontsteking?
Ja, longontsteking komt veel vaker in de winter voor dan in de zomer. Door de kou kan het neusslijmvlies geïrriteerd raken, waardoor bepaalde virussen er sneller vat op krijgen. Vervolgens kunnen bacteriën makkelijk binnendringen.

 Klopt het dat sommige medicijnen de kans op longontsteking vergroten?
Dat klopt, maar de risico’s zijn klein. Een bekend voorbeeld zijn maagzuurremmers.

Een verminderde zuurgraad in de maag zou bacteriën meer kans geven zich vandaaruit naar de longen te verspreiden. Het gaat echter om een heel kleine toename van het risico.

Bij antidepressiva en antipyschotica is de kans wellicht iets groter, maar ook nog klein. Dat soort medicijnen kan tot sufheid en spierstijfheid leiden, waardoor gebruikers zich mogelijk vaker verslikken. Zowel voor maagzuurremmers als voor psychiatrische medicijnen geldt dat de voordelen meestal opwegen tegen deze nadelen.

Sommige medicijnen die de natuurlijke afweer onderdrukken, geven een flink groter risico op enkele bijzondere vormen van longontsteking. Sommige middelen tegen reuma vergroten bijvoorbeeld de kans op tuberculose, een besmettelijke vorm van longontsteking.

Patiënten die na een transplantatie bepaalde anti-afstotingsmedicijnen krijgen, hebben meer kans op een variant van longontsteking genaamd PCP.
 

Hoe wordt longontsteking behandeld?
De meeste longontstekingen verlopen licht en worden behandeld door de huisarts.

Hij of zij schrijft een antibioticum voor, bijvoorbeeld amoxicilline, dat de meest voorkomende ziekteverwekker – de pneumokok – snel doodt. Normaliter moeten de klachten dan binnen twee tot vier weken verdwijnen.

Patiënten worden doorverwezen naar het ziekenhuis als de klachten ernstiger zijn en/of de patiënt onderliggende gezondheidsproblemen heeft. In het ziekenhuis worden per infuus verschillende soorten antibiotica toegediend, eventueel aangevuld met vocht en zuurstof.

Als de situatie heel ernstig is, kan het nodig zijn om een patiënt te beademden op de intensive care.
 

Wat kunnen de gevolgen zijn van een longontsteking?
De meeste mensen houden geen blijvende schade over aan een longontsteking.

Patiënten die op de intensive care zijn behandeld, kunnen aanvankelijk last hebben van complicaties, maar na een jaar zijn ook die doorgaans verdwenen.

Longontsteking kan wél ernstige gevolgen hebben als de ziekte uitmondt in een bloedvergiftiging. Dat gebeurt wanneer bacteriën zich vanuit de longen via de bloedbaan door de rest van het lichaam verspreiden.

De complicaties volgen elkaar in zo’n situatie snel op, mogelijk met de dood tot gevolg. Ook mensen die toch al een zwakke gezondheid hebben, overleven soms een longontsteking niet. Per jaar overlijden in Nederland ongeveer 5500 mensen aan een longontsteking.
 

Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?
Zeker als je tot een van de risicogroepen behoort, moet je daar niet te lang mee wachten.

Een longontsteking kan namelijk sluipend beginnen, maar heel plotseling verergeren. Soms is dat een kwestie van uren.

Het lastige is dat de klachten vaak vaag zijn. Niet alle patiënten met een longontsteking hoesten bijvoorbeeld, zeker heel oude mensen niet.

Het kan daarom lang duren voordat iemand de huisarts inschakelt of voor de huisarts de juiste diagnose stelt.
Hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner de kans dat de infectie onherstelbare schade aanricht.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?
In de meeste gevallen gebeurt dat aan de hand van lichamelijk onderzoek en het verhaal van de patiënt.

Bij ernstiger klachten kan opgehoest slijm in het laboratorium worden onderzocht of kan er in het ziekenhuis een longfoto worden gemaakt.

 


Je hoort vaak dat patiënten die al in het ziekenhuis liggen, daar longontsteking krijgen. Hoe kan dat?
Vanwege hun kwetsbare gezondheid zijn ziekenhuispatiënten extra gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers die ze al bij zich dragen. Schadelijke darm-bacteriën bijvoorbeeld.

Die kunnen zich omhoogwerken en zo in de longen komen. Als een patiënt aan de beademing ligt, dringen er soms bacteriën vanuit de keel in de longen binnen.
 

Wat als je in het buitenland longontsteking hebt opgelopen?
Wees na thuiskomst extra alert op klachten, ook als de longontsteking daar al is behandeld. In landen als Griekenland, Spanje, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten worden veel meer antibiotica voorgeschreven dan hier.

Sommige varianten van de pneumokok-bacterie zijn daardoor ongevoelig geworden voor bepaalde medicijnen. Een standaard antibioticumkuur helpt dan niet goed tegen zo’n buitenlandse longontsteking.

In Nederland is het percentage pneumokok-bacteriën dat niet op antibiotica reageert, gelukkig nog heel laag.
 

Kun je tegen longontsteking worden ingeent?
Tegen de meest voorkomende oorzaak, de pneumokok-bacterie, wel.

Kinderen worden daar standaard tegen gevaccineerd. Veel ouderen met een kwetsbare gezondheid krijgen zo’n inenting ook aangeboden.

Let wel, dat is niet hetzelfde als de griepprik. Op dit moment wordt in Nederland een grootschalig onderzoek gedaan om te kijken of het zinvol is om alle ouderen een inenting tegen pneumokokken te geven.

Overigens biedt een inenting geen 100 procent garantie; een vaccinatie beschermt nooit tegen alle varianten van een bacterie.
Bovendien zijn er nog andere ziekteverwekkers die longontsteking kunnen veroorzaken.

 

Wat kun je zelf doen om longontsteking te voorkomen?  
Behalve je algemene gezondheid in de gaten houden door gezond te eten en voldoende te bewegen, is het allerbelangrijkste advies: niet roken.

Sigaretten zijn grote boosdoeners, ook als het om longontsteking gaat.
Voor mensen met een kwetsbare gezondheid is het verstandig zich jaarlijks tegen de griep en de pneumokok te laten vaccineren.

 

Met dank aan prof. dr. Tjip van der Werf,
longarts in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

 

 

 

 

 

© 2015 - 2020 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.