Honing kan hoesten bij COPD klachten verminderen

Artikel 15 van 20

Honing kan hoesten bij COPD klachten verminderen.
Honing is een populaire remedie bij hoest en verkoudheid.

 

Het is niet alleen lekker om aan thee of andere drankjes toe te voegen, het effect ervan als "hoestsiroop" voor kinderen is ook wetenschappelijk bewezen.
 

Het is soms moeilijk om een kind te overtuigen om een hap onappetijtelijke hoesdrank te nemen en dan is honing een lekker smakend alternatief.
 

Uit verscheidene studies blijkt dat honing bij luchtwegontsteking het hoesten kan verminderen en de slaapkwaliteit kan verbeteren (10).
 

Een studie wees uit dat een dosis honing het hoesten effectiever bestreed dan een hoestmedicijn en dat het de slaap bij kinderen en tieners met infecties van de bovenste luchtwegen verbeterde (11).
 

Een andere studie constateerde dat honing zowel de ernst van het hoesten als de frequentie ervan bij jonge kinderen met luchtweginfecties verminderde (12).
 

Hoewel honing dus een effectieve en natuurlijke optie kan zijn voor de behandeling van hoesten bij kinderen, moet je het nooit geven aan kinderen jonger dan een jaar, vanwege het risico op botulisme (13).
 

Honing staat bekend als natuurlijk antibioticum.
Dit komt onder andere door de hoge concentratie aan suiker en het voorkomen van waterstofperoxide, dat door een suikerafbrekend enzym in de honing wordt aangemaakt. Verder bevat honing ook een antibacteriële proteïne, die ook een functie in het afweersysteem van bijen vervult.

Honing wordt in het menselijk lichaam te snel afgebroken om daar als antibioticum te kunnen werken. Op de huid zou hij echter wel soelaas kunnen brengen. Er wordt tegenwoordig om die reden dan ook klinisch onderzoek gedaan naar het, in wezen oeroude, gebruik van honing ter bevordering van de wondgenezing.

Lindehoning is een seizoenshoning waarbij bijen hun nectar uit lindebloesems van de lindeboom halen.

Lindebomen groeien vooral in Noord-Europa, Noord-Amerika en in delen van Azië. In totaal bestaan er ongeveer 25 soorten. In Nederland en België groeien er 6 verschillende soorten van deze bomen. Het lijken er veel meer, want elke soort heeft verschillende variëteiten.

In de maand juni staat de lindeboom volop in bloei. In deze maand wordt de boom dan ook druk bezocht door de bijen. Alleen dan kunnen de bijen de nectar uit de bloemen halen, waar ze uiteindelijk die heerlijke honing van maken.
De honing wordt dus alleen in het begin van de zomer gemaakt. Vandaar dat deze honing ook wel “seizoenshoning” wordt genoemd.

Unieke eigenschappen

Lindehoning heeft  iets speciaals. Als je de honing koopt, is deze vloeibaar van vorm. Het duurt lang voordat de honing versuikert. Maar wanneer de honing begint te versuikeren, wordt de honing extra zoet! Versuikerde lindehoning is dus helemaal niet erg.

De geur en smaak

De honing is fris en smaakt een beetje mintachtig. De geur van deze honing is vrij sterk. Het ruikt een beetje houtachtig. Ondanks de geur van de honing, is deze honingsoort toch erg zoet.

Het gebruik

De honing kan je gebruiken in koffie, thee of warme melk. Vaak wordt Lindethee gezoet met de gelijknamige honing. De honing versterkt de smaak van lindethee., maar dat is niet alles! Het rustgevende effect van linde wordt op deze manier maximaal benut.

Natuurlijk hoef je de honing niet alleen voor warme dranken te gebruiken. Een broodje of een cracker met lindehoning is heerlijk zoet!

Lindehoning voor het slapengaan

Lindethee dat gezoet wordt met lindehoning, is uitermate geschikt om ‘s avonds te drinken. Deze thee wordt vaak net voor het slapengaan gedronken. Warme melk (niet aan te bevelen met COPD klachten) wel thee met deze honing zijn ook heerlijk om te drinken na een stressvolle werkdag.

Kortom: Uit studies blijkt dat honing goed werkt bij wonden zoals brandwonden en diabetische zweren en daarnaast is het hoestonderdrukkend bij kinderen met bovenste-luchtweginfecties.

 

Bron: Juglen Zwaan

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel