In Bewerking

Wat zegt Wikipedia van Ionisatie

Vorige Artikel 6 van 11 Volgende

Lucht ionisatie met uitgebreide uitleg.
 

Een lucht Ionisator (of negatieve-ionengenerator) is een apparaat dat gebruik maakt van hoogspanning te ioniseren (elektrisch opladen) lucht moleculen.
 

Negatieve ionen, of anionen, zijn deeltjes met een of meer extra elektronen die het deeltje een netto negatieve lading geven. 

Kationen zijn positieve ionen die een of meer elektronen missen, wat resulteert in een netto positieve lading. Sommige commerciële luchtreinigers zijn ontworpen om negatieve ionen te genereren. 

Een ander type luchtionisator is de elektrostatische ontlading (ESD) ionisator (gebalanceerde ionengenerator) die wordt gebruikt om statische lading te neutraliseren. 

 

Lucht-ionisatoren in combinatie met elektrostatisch positief lading zijn gebruikt om het optreden van door de lucht verspreide lagere virale infecties bacteriële infecties, in de lucht te elimineren en om de opbouw van statische elektriciteit in elektronica te verminderen.      naar navigatieSpring om te zoeken

Deze foto toont de sterilisatie-effecten van negatieve luchtionisatie op een kamer die is verstoven met Salmonella enteritidis. Het linker monster is onbehandeld, het rechtse behandeld. Foto gemaakt in een laboratorium van het Amerikaanse ministerie van landbouw.


Ionische luchtreinigers.
Luchtionisatoren worden gebruikt in luchtreinigers om deeltjes uit de lucht te verwijderen. 

 
voorbeeld 1: Luchtreiniger met Ionisatie.

Lucht zwevende deeltjes worden geladen wanneer ze door elektrostatische aantrekkingskracht geladen ionen uit de ionisator aantrekken . De deeltjes worden op hun beurt aangetrokken door nabijgelegen geaarde (geaarde) geleiders, hetzij opzettelijke platen in een luchtreiniger, hetzij eenvoudigweg de dichtstbijzijnde muren en plafonds. 

De frequentie van nosocomiale infecties in Britse ziekenhuizen zette de National Health Service (NHS) ertoe aan om de effectiviteit van anionen voor luchtzuivering te onderzoeken, waarbij werd vastgesteld dat acinetobacteriën in de lucht herhaaldelijk infecties op een afdeling werden geëlimineerd door de installatie van een negatieve luchtionisator - het infectiegehalte daalde tot nul, een onverwacht resultaat. 
 

Positieve en negatieve ionen geproduceerd door airconditioningsystemen zijn ook ontdekt door een fabrikant om virussen, waaronder griep, te inactiveren.

voorbeeld 2: Luchtreiniger met Ionisatie.

Een uitgebreid overzicht uit 2013 van 80 jaar onderzoek naar luchtionen en resultaten van de ademhalingsfunctie wees uit dat er geen duidelijke ondersteuning was voor een gunstige rol bij de ademhalingsfunctie, noch bewijs voor een significant schadelijk effect. 

Concluderend: "blootstelling aan negatieve of positieve luchtionen lijkt geen noemenswaardige rol te spelen bij de ademhalingsfunctie." 

Uit een evaluatie uit 2018 bleek dat negatieve luchtionen zeer effectief zijn in het verwijderen van fijnstof uit de lucht. 

De SARS- epidemie voedde het verlangen naar persoonlijke ionisatoren in Oost-Azië, inclusief Japan.
Waar veel producten gespecialiseerd zijn in het bevatten van negatieve ionengeneratoren, waaronder tandenborstels, koelkasten, airconditioners, luchtreinigers en wasmachines.
Er zijn geen specifieke normen voor deze apparaten.

Er zijn twee soorten ionische luchtreinigers, de fanless en fan base ionisatoren. 
De ventilatorbasis-ionisator gebruikt zijn ventilator om lucht snel door de kamer te laten circuleren, maar hij is luidruchtiger en verbruikt meer energie, terwijl de ventilatorloze types de lucht langzaam verdelen, waardoor het langer duurt om lucht te zuiveren, maar ze zijn geruisloos en energiezuiniger.
 

Ionen versus ozon 
Ionisatoren onderscheiden zich van ozongeneratoren, hoewel beide apparaten op dezelfde manier werken. Ionisatoren gebruiken elektrostatisch geladen platen om positief of negatief geladen gasionen te produceren (bijvoorbeeld N  of O -) waar fijnstof aan blijft kleven in een effect dat vergelijkbaar is met statische elektriciteit

Zelfs de beste ionisatoren produceren ook een kleine hoeveelheid ozon - triatomische zuurstof, O 3 - wat ongewenst is. Ozongeneratoren zijn geoptimaliseerd om een ​​extra zuurstofion naar een O 2 -molecuul te trekken, met behulp van een 
corona-ontladingsbuis of UV-licht.

Bij concentraties die de volksgezondheidsnormen niet overschrijden, blijkt ozon weinig potentieel te hebben om verontreinigingen in de binnenlucht te verwijderen.

Bij hoge concentraties kan ozon giftig zijn voor bacteriën in de lucht en deze soms besmettelijke organismen vernietigen of doden. 

De vereiste concentraties zijn echter voldoende giftig voor mens en dier dat de Amerikaanse FDA verklaart dat ozon geen plaats heeft in medische behandelingen en maatregelen heeft genomen tegen bedrijven die deze verordening overtreden door therapeutische ozongeneratoren of ozontherapie aan te bieden.

Ozon is een zeer giftig en uiterst reactief gas. 
Een hoger daggemiddelde dan 0,1 ppm (100 ppb, 0,2 mg/ wordt niet aanbevolen en kan de longen en de bulbus olfactorius direct beschadigen.
 

Nadelige effecten op de gezondheid.
Er zijn studies uitgevoerd met negatieve ionengeneratoren. Een studie toont aan dat de gegenereerde ozon de richtlijnen in kleine, niet-geventileerde ruimtes kan overschrijden. 

Een andere studie toonde aan dat ozon kan reageren met andere bestanddelen, namelijk reinigingsmiddelen om verontreinigende stoffen zoals formaldehyde te verhogen (deze studie had als doel het testen van het gebruik van schoonmaakproducten en luchtverfrissers binnenshuis en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico's in plaats van nadelige gezondheidseffecten van luchtionisatoren).
 

Consumer Reports rechtszaak
Consumer Reports , een in de VS gevestigd tijdschrift voor producttesten zonder winstoogmerk, meldde in oktober 2003 dat luchtionisatoren niet voldoende presteren in vergelijking met conventionele HEPA- filters. 

De uitzondering was een combinatie-eenheid die een ventilator gebruikte om lucht te verplaatsen terwijl deze werd geïoniseerd. In reactie op dit rapportklaagde The Sharper Image , een fabrikant van onder meer luchtionisatoren, Consumer's Union (de uitgevers van Consumer Reports ) aan wegens productlastering. 

Consumer Reports gaf de Ionic Breeze en andere populaire eenheden een "mislukking" omdat ze een lage snelheid van schone lucht hebben(CADR). CADR meet de hoeveelheid gefilterde lucht die gedurende een korte periode wordt gecirculeerd en was oorspronkelijk ontworpen om op media gebaseerde luchtreinigers te beoordelen. 

The Sharper Image beweerde dat deze test een slechte manier was om de Ionic Breeze te beoordelen, omdat er geen rekening wordt gehouden met andere functies, zoals 24 uur per dag continu reinigen, onderhoudsgemak en stille werking.

De United States District Court voor het Northern District of California heeft de zaak afgewezen, met de redenering dat The Sharper Image niet had aangetoond dat het kon bewijzen dat een van de uitspraken van Consumer Reports onjuist was. 

De definitieve uitspraak van het Hof in mei 2005 veroordeelde The Sharper Image tot betaling van US $ 525.000 voor de juridische kosten van Consumer Union.
 

Elektrostatische neutralisator in elektronica.
Luchtionisatoren worden vaak gebruikt op plaatsen waar wordt gewerkt met voor statische elektriciteit gevoelige elektronische componenten (zoals in micro-elektronica cleanrooms ), om de opbouw van statische ladingen op niet-geleiders te elimineren . 

Omdat die elementen erg gevoelig zijn voor elektriciteit, kunnen ze niet worden geaard, omdat ze ook worden vernietigd door de ontlading. Meestal wordt het werk gedaan op een speciale dissipatieve tafelmat, die een zeer langzame ontlading mogelijk maakt, en onder de luchtstroom van een ionisator.

Bron: Wikipedia, de gratis encyclopedie

Referenties 

 1. ^ Hagbom, Marie; Nordgren, Johan; Nybom, Rolf; Hedlund, Kjell-Olof; Wigzell, Hans; Svensson, Lennart (2015). "Ioniserende lucht beïnvloedt de besmettelijkheid van het influenzavirus en voorkomt overdracht via de lucht" . Wetenschappelijke rapporten . 5 (1): 11431. Bibcode : 2015NatSR ... 511431H . doi : ISSN  2045-2322 . PMC PMID  26101102 . "Het belangrijkste is dat we aantonen dat deze technologie kan worden gebruikt om via de lucht overgedragen influenzavirusinfecties te voorkomen."
 2. ^ Shiue, Angus (2011). "Verwijdering van deeltjes door negatieve ionische luchtreiniger in cleanroom" . Aerosol- en luchtkwaliteitsonderzoek . 11 (2): 179-186. doi :
 3. ^ McDowell, Natasha (3 januari 2003). "Luchtionisatoren vernietigen ziekenhuisinfecties" . The New Scientist (dagelijks nieuws) . Ontvangen 24 augustus 2016 .
 4. ^ Alexander, DD; Bailey, WH; Perez, V .; Mitchell, ME; Su, S. (2013). "Luchtionen en resultaten van de ademhalingsfunctie: een alomvattend overzicht" . Journal of Negative Results in Biomedicine . 12 : 14. Doi : 10.1186 / 1477-5751-12-14 . PMC  PMID  24016271 .
 5. ^ Jiang SY, Ma A, Ramachandran S (2018). "Negatieve luchtionen en hun effecten op de menselijke gezondheid en verbetering van de luchtkwaliteit" . International Journal of Molecular Sciences . 19(10): E2966. doi : 10.3390 / ijms19102966 . PMC PMID  30274196 .
 6. ^ Thiemens, Mark H .; Jackson, Teresa (1987/06/01). ‘Productie van isotopisch zwaar ozon door fotolyse van O2 met ultraviolet licht’. Geophysical Research Letters . 14 (6): 624-627. Bibcode : 1987GeoRL..14..624T . doi : 10.1029 / GL014i006p00624 . ISSN  1944-8007 .
 7. ^ Woolston, Chris (21 april 2008). "Het vuile geheim van ionische reinigers" . Los Angeles Times (The Healthy Skeptic) . Ontvangen 24 augustus 2016 .
 8. ‘CFR - Code of Federal Regulations Title 21’ . www.accessdata.fda.gov . Ontvangen 2017/04/26 .
 9. ^ Kurtzweil P (1999). "Ozongeneratoren genereren gevangenisstraffen voor echtparen" . FDA Consum . 33 (6): 36-7. PMID  10628316 .
 10. "Ozon: goed hoog, slecht dichtbij" . Website van het Environmental Protection Agency (EPA) . Ontvangen 2006-08-30 .
 11. ‘Richtsnoer voor gezondheid op het werk voor ozon’ (pdf) . Centra voor ziektebestrijding en -preventie .
 12. "Kwantificering van ozonniveaus in binnenomgevingen gegenereerd door ionisatie en ozonolysis luchtreinigers" (PDF) . Lucht- en afvalbeheer. Assoc. 56: 601-610. Mei 2006. 
 13. "Indoor Air Chemistry: Reinigingsmiddelen, ozon en giftige luchtverontreinigingen" (PDF) . April 2006. 
 14. "Sharper Image betaalt $ 525.000 om de rechtszaak tegen CU te beëindigen" . Rapporten van de consument. 2006-08-06. Gearchiveerd van het origineel op 17-10-2007.

 

© 2015 - 2022 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel