Ik heb nooit gerookt en nu heb ik toch ernstig COPD, hoe kan dat?

Artikel 8 van 32

Jacqueline berichtte ons:
" Ik heb nooit gerookt en nu heb ik toch ernstig COPD, hoe kan dat?"

Nooit gerookt en toch COPD:
Dat is héél zuur, evenals voor mensen die wel gerookt hebben is COPD voor iedereen een lastige ziekte.

Wat zijn zoal de oorzaken van COPD?
Algemeen bekend is dat roken ver weg de belangrijkste oorzaak is en dat dit lastig is, dat is zeker. Vaak wordt dit toch met een ondertoon gezegd van “eigenschuld dikke bult” en dat ligt toch genuanceerder.

Waarom dan? Zullen de “betweters” misschien zeggen.
Vergeet niet dat wij consumenten de hele dag bestookt worden met reclame, de ene is nog mooier dan de andere om je gelukkig, fijner en sterker te voelen.

Radar Extra onderzocht de tabaksindustrie.
Nog steeds zijn er 
dagelijks duizenden tabakslobbyisten actief om de samenleving aan het roken te krijgen en houden.

Antoinette Hertsenberg lichtte in een nieuw Radar Extra-tweeluik, KLIK HIER
een stukje op van het rookgordijn dat om deze miljardenindustrie heen hangt.
Logisch dat we daardoor beïnvloed worden, maar laten daar nu niet verder op ingaan.

Nooit gerookt en toch ernstige ziekte COPD.

Er zijn mensen met COPD die nog nooit gerookt hebben en er zijn ook stevige rokers die geen COPD ontwikkelen.

In een studie uitgevoerd door het NHLBI (National heart, lung and blood institute) in de Verenigde Staten dat gepubliceerd werd op 9 juni 2020, is vast komen te staan dat de grootte (de hoeveelheid vertakkingen in de longen) van de luchtwegen een rol speelt bij het wel of niet ontwikkelen van COPD.

Mensen met relatief kleine luchtwegen (weinig vertakkingen) in verhouding tot de grootte van hun longen, hebben een kleinere ademhalingscapaciteit.

Tot voor kort werd aangenomen dat de luchtwegen altijd in verhouding met de longen meegroeien en dat iedereen ongeveer evenveel vertakkingen heeft, maar dit blijkt dus lang niet altijd zo te zijn.

Om nu te onderzoeken of die grootte van de luchtwegen bijdraagt aan het wel of niet ontwikkelen van COPD, werden 6500 ouderen onderzocht. Minder longcapaciteit is een normaal verschijnsel bij ouder worden, maar nu blijkt dat ouderen met relatief kleinere luchtwegen veel minder longcapaciteit hebben dan gemiddeld en veel vaker COPD hebben ontwikkeld.

Andersom bleek ook dat mensen met relatief grote luchtwegen in verhouding tot hun longen, veel minder risico lopen op het ontwikkelen van COPD, zij blijken genoeg ademreserve te hebben, zelfs al roken zij stevig.

De grootte van de luchtwegen blijkt echter niet de enige oorzaak van COPD naast roken.
Onlangs is vast komen te staan dat een tekort aan het eiwit Alfa-1 antitripsine ook een rol speelt.

Alfa-1, ook AAT genoemd, is een eiwit dat het lichaam beschermt tegen ontstekingen en dat gemaakt wordt in de lever. Bij een tekort aan AAT is het lichaam onvoldoende beschermd, met name tegen het enzym elastane.

Elastane is een enzym dat onder meer de longen beschadigt,
waardoor longemfyseem optreedt. Alfa-1 is een erfelijke aandoening en dit verklaart het soms al op jongere leeftijd optreden van COPD. Hoe eerder de diagnose van het tekort aan AAT gesteld wordt, hoe beter de kwaliteit van leven behouden kan blijven.

Dit kan met goede medicijnen, leefregels en soms door aanvulling van extra zuurstof.
In Nederland kan men voor behandeling van deze erfelijke COPD veroorzaker terecht bij het 
Alfa-1 expertisecentrum dat zich bevindt bij de afdeling longziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden.

De behandeling die ingezet wordt, is die van de toediening van AAT, waardoor het beschadigingsproces verder gestopt kan worden.

Roken blijft echter wel de grootste veroorzaker van COPD.
Het is dan ook zaak om, voordat het leed geschied is, sowieso te stoppen met roken. Eenmaal beschadigde longblaasjes zijn niet meer te herstellen.

Stoppen met roken, is voor veel mensen erg moeilijk.
Dit komt door de stof nicotine die in behoorlijke hoeveelheden in sigaretten zit. Nicotine is een verslavende stof, waar het lichaam al snel afhankelijk van wordt. Het is verstandig om hulp te zoeken bij het stoppen met roken. In de vorm van ondersteunende middelen en/of door psychische begeleiding.

 

 

Ons Gratis eBook met veel tips over minder COPD 5.900 keer gedownload .  

Download hier je gratis eBook =>>  

 

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel