Mini-long speelt sleutelrol in onderzoek naar COPD

Artikel 3 van 45

De mini-long
Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een longziekte.

Zij hebben allemaal dezelfde wens: COPD genezen.
Een snelle en effectieve oplossing voor COPD ziekte. Daarom investeren we in baanbrekend onderzoek. Zodat we hopelijk in de toekomst longziekten als COPD kunnen genezen.

Onder regie van Longfonds werken toponderzoekers van over de hele wereld samen om een doorbraak in onderzoek naar longweefselherstel te versnellen. Een spectaculaire uitvinding die hierbij gaat helpen is de mini-long.

Jos Pielage is COPD- en coronapatiënt.
Hij ziet grote kansen in de mini-long en is benieuwd wat deze uitvinding voor hem als longpatiënt kan betekenen. Hij vraagt zich af of de mini-long in onderzoek naar corona kan worden ingezet.

In maart 2020 kwam Jos door het coronavirus op de intensive care te liggen. In de video stelt Jos vijf vragen over de mini-long aan prof. dr. Hans Clevers, consortiumleider van het Longfonds-onderzoeksteam.

Mini-long speelt sleutelrol in onderzoek naar COPD
Sinds 2018 leidt prof. dr. Hans Clevers het Longfonds-onderzoeksteam dat zich richt op onderzoek naar longherstel.
Het team werkt hard aan het realiseren van een complete mini-long, een model van de long waarin alle functies kunnen worden nagebootst.

Met dit model kunnen we er sneller achter komen waarom longblaasjes bij COPD niet herstellen en kunnen we op snelle en veilige manier medicijnen testen.
Het is de groep al gelukt om uit stamcellen een mini-luchtpijp en mini-bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) te kweken.

Ook hebben ze al grote stappen gemaakt bij het maken van een model van de longblaasjes. Ze zijn lastiger om te groeien in het lab, omdat ze een ingewikkelde structuur hebben en uit veel verschillende soorten cellen bestaan.

Status onderzoek
Het onderzoek met de mini-long is zeer kansrijk. Voor mensen met beschadigd longweefsel en een gereduceerde longcapaciteit biedt dit perspectief en hoop. Maar het labonderzoek heeft nog tijd nodig.

Als de huidige onderzoeksfase in het laboratorium wordt afgerond, zal men de voorbereiding starten van de klinische studie met patiënten. Het streven is de klinische studie met patiënten rond 2024 te starten.

Mini-long schiet te hulp bij onderzoek naar corona
De onderdelen van de mini-long die al gereed zijn worden nu ook ingezet voor onderzoek naar corona. Dankzij mini-organen lukte het onderzoekers om de reactie van cellen op het coronavirus te monitoren. 

In mei 2020 zijn de onderzoekers erin geslaagd in het lab gekweekte mini-versies van de menselijke darm te infecteren met het coronavirus. Ook lukt het om zowel de mini-luchtweg als bekledingscellen uit de longblaasjes te infecteren met het virus.
Dat levert belangrijke kennis op over de wijze waarop het virus de longen aanvalt en hoe ontstane longschade te herstellen.

Baanbrekend onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate
De ontwikkeling van de mini-long wordt mogelijk gemaakt door het internationale onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate.
Door de krachten te bundelen van vooraanstaande onderzoekers van academische topinstituten, artsen, longpatiënten én maatschappelijke partners, vergroten we de kans op een versnelde doorbraak op ongeneeslijke longziekten als astma en COPD.

Hoe maak je een mini-long?
Mini-organen worden gekweekt uit stamcellen. Dat zijn een soort ‘moedercellen’ die hun leven lang nieuwe cellen aanmaken. Bijna alle cellen in ons lichaam worden regelmatig vervangen door nieuwe cellen. En stamcellen zorgen daar dus voor.

Clevers: ‘Het lukte ons al eerder om uit stamcellen een mini-luchtpijp en mini-bronchiën te kweken. Maar de longblaasjes zijn lastiger, omdat ze een ingewikkelde structuur hebben en uit veel verschillende soorten cellen bestaan. In de longblaasjes wordt ingeademde zuurstof uit de lucht opgenomen in het bloed en stikstof weer teruggegeven, die we vervolgens uitademen. Als het ons lukt om longblaasjes te kweken, kunnen we daarmee een compleet werkende long nabootsen in het lab.'

Dat is een belangrijke doorbraak. Clevers:
‘Bij COPD gaan longblaasjes kapot.
Ze worden niet meer gerepareerd of vervangen.
We denken daarom dat de stamcellen niet meer actief zijn. In een mini-long, waarin ook longblaasjes zitten, kunnen we de werking van stamcellen onderzoeken en ook bestuderen wat er nodig is om de niet meer werkende stamcellen weer ‘aan' te zetten.'

Wanneer is de mini-long er?
Als het de onderzoekers lukt longblaasjes te kweken, is de mini-long compleet en kan de voorbereiding voor de volgende onderzoeksfase worden gestart. Maar het labonderzoek heeft nog tijd nodig. Het streven is de volgende onderzoeksfase, de klinische studies met patiënten, binnen een paar jaar te starten.

Op weg naar een doorbraak voor COPD op te lossen!

Longfonds zet alles op alles om ervoor te zorgen dat de mini-long er zo snel mogelijk komt. Dankzij wetenschappelijk onderzoek door toponderzoekers zijn we dichterbij dan ooit.

Bron: https://www.longfonds.nl/

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel