Verboden fruit: de dramatische toename van gevaarlijke pesticiden op groenten en fruit die in Europa worden verkocht en bewijs dat regeringen hun wettelijke verplichtingen niet nakomen

Artikel 6 van 20

Europese burgers zijn blootgesteld aan een dramatische toename van de frequentie en intensiteit van residuen van de meest giftige pesticiden op groenten en fruit die in de EU worden verkocht. 

Dit rapport en de belangrijkste conclusie ervan zijn in tegenspraak met officiële beweringen dat het gebruik van giftige pesticiden afneemt en leggen een volledig falen van de lidstaten bloot om de EU-regelgeving uit te voeren en consumenten te beschermen.

Dit rapport onderzoekt niet alleen de mate van besmetting van in de EU geproduceerde groenten en fruit, maar voor het eerst ook de patronen van besmetting in de loop van de tijd. 

Onderzoekers analyseerden de resultaten van een Europees programma van overheidsbemonstering dat groot genoeg was om als representatief te worden beschouwd voor blootstelling van het grote publiek. 

Dit onthulde een dramatische opwaartse trend van fruit dat besmet was met de gevaarlijkste categorie pesticiden tussen 2011 en 2019, het laatste jaar waarvoor hun gegevens beschikbaar waren voor dit artikel. 

Waren kiwi's tien jaar geleden bijna vrij (4%) van deze giftige stoffen, nu is bijna een derde (32%) besmet. Evenzo was de helft (50%) van alle door ambtenaren bemonsterde kersen in 2019 besmet, vergeleken met 22% in 2011. 

Deze toename van het aantal verkochte besmette groenten en fruit aan consumenten gaat hand in hand met een toename van de intensiteit van de gebruikte pesticiden, met een steeds groter gebruik van combinaties van chemische stoffen, stoffen die in Europa zouden moeten worden uitgefaseerd. 

In 2019 was de helft van de in Europa geproduceerde peren besmet met maar liefst 5 van dergelijke stoffen, en dit cijfer stijgt tot 87% voor in België geteelde peren of 85% voor Portugese peren. 

Hoewel wetenschappers waarschuwen voor groeiend bewijs dat dergelijke 'chemische cocktails' de gevolgen voor de menselijke gezondheid versterken, worden dergelijke combinaties nog steeds niet door de autoriteiten beoordeeld, zoals vereist door de wet[1].

De helft van de in Europa geproduceerde peren was besmet met maar liefst 5 van dergelijke stoffen, en dit cijfer loopt op tot 87% voor in België geteelde peren of 85% voor Portugese peren. 

Hoewel wetenschappers waarschuwen voor groeiend bewijs dat dergelijke 'chemische cocktails' de gevolgen voor de menselijke gezondheid versterken, worden dergelijke combinaties nog steeds niet door de autoriteiten beoordeeld, zoals vereist door de wet[1]. 

De helft van de in Europa geproduceerde peren was besmet met maar liefst 5 van dergelijke stoffen, en dit cijfer loopt op tot 87% voor in België geteelde peren of 85% voor Portugese peren. 

Hoewel wetenschappers waarschuwen voor groeiend bewijs dat dergelijke 'chemische cocktails' de gevolgen voor de menselijke gezondheid versterken, worden dergelijke combinaties nog steeds niet door de autoriteiten beoordeeld, zoals vereist door de wet[1].

Dit rapport richt zich op de residuen van een categorie pesticiden die door de Europese Commissie als "gevaarlijker" is gedefinieerd in het kader van de EU-van-boer-tot-bord-strategie. Dit zijn in feite de gevaarlijkste en strengst gereguleerde categorie pesticiden, die verband houden met een reeks chronische ziekten, waaronder kanker, cardiovasculaire problemen of diabetes. 

Ze kunnen ook zeer giftig zijn voor het milieu en rivieren en andere kostbare ecosystemen vergiftigen[2]. De Europese verordening identificeert ze zelf als de slechtste pesticiden die nog op de EU-markt zijn, dwz de gevaarlijkste pesticiden die als zodanig moeten worden aangemerkt.

Volgens de EU-strategie van boer tot bord voor 2020 moet het gebruik van deze pesticiden in de EU tegen 2030 zijn gehalveerd. De Europese Commissie claimt al een reductie van 12% in 2019 ten opzichte van 2015-2017. 

Dit rapport, dat bewijs levert van de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die daadwerkelijk in voedsel terechtkomen, is echter een sterke weerlegging van die bewering: in 2019 is het aandeel groenten en fruit dat besmet is met de gevaarlijkste bestrijdingsmiddelen met 8,8% gestegen ten opzichte van 2015 -2017. 

Het gebruik van de gevaarlijkste bestrijdingsmiddelen in Europa stijgt namelijk niet, maar daalt. 

Wetten worden genegeerd en consumenten worden blootgesteld aan een toenemend aantal chemische blootstellingen. 

Europa gaat duidelijk weg, niet naar een meer duurzame landbouw. 
Terwijl autoriteiten zich tevreden stellen met onbetrouwbare indicatoren van vooruitgang, de waarneembare residuen van bestrijdingsmiddelen,

De analyse begint in 2011, wanneer het gebruik van deze gevaarlijkste pesticiden volgens de wet aanzienlijk zou moeten dalen. Deze gevaarlijkste stoffen behoren inderdaad tot een groep die 'kandidaten voor vervanging' wordt genoemd, gedefinieerd in Verordening (EG) nr. 1107/2009. 

Gezien de zeer grote zorg voor de menselijke gezondheid en het milieu zijn de lidstaten sinds 2011 wettelijk verplicht om deze "kandidaten voor vervanging" in pesticiden te vervangen door veiligere alternatieven. Deze regel moet waar mogelijk worden toegepast om een ​​geleidelijke sectorale en geografische uitfasering van deze pesticiden in te voeren.

Door in plaats daarvan een spectaculaire opwaartse trend van de afgelopen 10 jaar te benadrukken, bevestigt dit rapport verder het volledig falen van de lidstaten om vervanging door te voeren, ten koste van de gezondheid van de consument en het milieu.

Het rapport laat zien dat het niet implementeren van vervanging heeft geleid tot een toename van de resistentie van planten en insecten tegen deze gevaarlijkste pesticiden, wat op zijn beurt heeft geleid tot een toenemend gebruik van deze stoffen jaar na jaar in plaats van tot hun geleidelijke afschaffing. 

Tenzij er een vaste toezegging wordt gedaan om deze stoffen te vervangen door veiligere alternatieven, in overeenstemming met duurzame Integrated Pest Management, zal het gebruik ervan blijven toenemen (samen met verdere biologische resistentie).

Daarom luidt dit rapport alarm en roept het op tot krachtige politieke actie om het voedselsysteem van de EU echt op weg te helpen naar duurzaamheid. 

Het roept namelijk op tot vervanging van de gevaarlijkste pesticiden door de lidstaten, de vaststelling van bindende reductiedoelstellingen op het niveau van de lidstaten en de hervorming van de indicatoren voor het gebruik van pesticiden.
Bron: Ik eet Gezond

 

Ik voeg me al jaren af:
Hoe kan ik  mijn groenten en fruit reinigen van pesticiden wat ik eet?

Ik deed het met zout, met azijn, met zuiveringszout,
telkens kwam ik erop terug omdat het lap middelen waren.

 

Enkele maanden geleden ontdekte ik deze

PESTICIDEN REINIGER met positief geteste certificaat.

 

 

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel