géén afbeelding beschikbaar
Het meest populaire zomerfruit is tevens het meest besmet met pesticiden.HET MEEST POPULAIRE ZOMERFRUIT IS TEVENS HET MEEST BESMET MET PESTICIDEN.Bron; Pieter de Vries
De zomer komt eraan en brengt met zich mee het seizoen van sappig en smaakvol fruit dat onze tafels siert. Maar er hangt een schaduw…- Actiegroep PAN vindt glyfosaat overal en vraagt om maatregelen
GLYFOSAAT BEDREIGT EUROPESE WATEREN5 september 2023
Glyfosaat is overal. Het wordt aangetroffen in menselijke urine, huisstof, bodem en oppervlaktewater. De aanwezigheid van glyfosaat in aquatische ecosystemen baart grote zorgen… - Rozijnen breken opnieuw record aan Pesticiden en Vervuiling met Landbouwgif
IN 2021 WAREN ROZIJNEN NOG ZWAARDER BESMET MET PESTICIDEN DAN DE JAREN DAARVOOR. ER ZIJN ZELFS VEELVULDIG SPOREN VAN ILLEGALE MIDDELEN OP GEVONDEN.Ondanks gezondheidsrisico’s is er niet opgetreden door de NVWA. Dat blijkt uit…
- Te lange geschiedenis van pesticiden heeft al veel narigheid gebracht.
Bestrijdingsmiddelen zijn geen moderne uitvinding, maar worden al duizenden jaren gebruikt.
Natuurlijke pesticiden in de vroegste landbouw
De mens begon ongeveer 10.000 jaar geleden in de zogenaamde ‘vruchtbare sikkel’ in… - Pesticiden op groenten en fruit bedreigend voor COPD, Astma, Chronische Bronchitis en longemfyseem
PESTICIDEN IN DE LANDBOUW, VISSERIJ OF GROENONDERHOUD VERHOOGT COPD LONGZIEKTE EN PARKINSON RISICO.MENSEN DIE BEROEPSMATIG GEDURENDE MEERDERE JAREN MET PESTICIDEN IN AANRAKING KOMEN HEBBEN EEN HOGER RISICO OP LONGAANDOENING COPD…
- Dramatische toename van gevaarlijke pesticiden op groenten en fruit
DRAMATISCHE TOENAME VAN GEVAARLIJKE PESTICIDEN OP GROENTEN EN FRUIT 'MOGELIJK SCHADELIJKE PESTICIDEN OP FRUIT EN GROENTEN FORS TOEGENOMEN'Op steeds meer groente en fruit zijn sporen van mogelijk schadelijke bestrijdingsmiddelen te…
- Verboden fruit: de dramatische toename van gevaarlijke pesticiden op groenten en fruit die in Europa worden verkocht en bewijs dat regeringen hun wettelijke verplichtingen niet nakomen
EUROPESE BURGERS ZIJN BLOOTGESTELD AAN EEN DRAMATISCHE TOENAME VAN DE FREQUENTIE EN INTENSITEIT VAN RESIDUEN VAN DE MEEST GIFTIGE PESTICIDEN OP GROENTEN EN FRUIT DIE IN DE EU WORDEN VERKOCHT. Dit rapport en de belangrijkste…
- Pesticiden vergroten kans op longziekte
MENSEN DIE OP HUN WERK MET PESTICIDEN IN AANRAKING KOMEN, ZOALS BOEREN EN KWEKERS, HEBBEN EEN HOGERE KANS OM COPD TE ONTWIKKELENEEN KWART TOT BIJNA DE HELFT VAN ALLE PATIëNTEN MET CHRONISCH OBSTRUCTIEF LONGLIJDEN (COPD) HEEFT…
- Chronische blootstelling aan pesticiden verhoogt kans op de longziekte COPD
BOEREN EN TUINDERS DIE MET GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN WERKEN HEBBEN EEN VERHOOGDE KANS OP DE LONGZIEKTE COPD.Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Kim de Jong aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mensen die op hun werk met…
- Overzicht van Bestrijdingsmiddelen / Pesticiden
Ziek door pesticiden?
1. Wat zijn pesticiden? 2. Hoe kun je aan pesticiden worden blootgesteld? 3. Welke effecten op de gezondheid kunnen pesticiden hebben?4. Hoe kunnen we blootstelling aan pesticiden karakteriseren en beheersen?… - We moeten af van ‘verboden’ pesticiden op importfruit
Bron: foodwatch De Voedselwaakhond
REGELMATIG VINDT DE NVWA OP IMPORT GROENTEN EN FRUIT VAN BUITEN DE EU RESTEN VAN BESTRIJDINGSMIDDELEN WAARVAN GEBRUIK IN EUROPA VERBODEN IS VANWEGE SCHADELIJKHEID VOOR DE CONSUMENT. Dit blijkt… - Chemisch bestrijdingsmiddel op onze groenten en fruit gevaar voor longziektes
Bestrijdingsmiddelen, gewasbeschermingsmiddelen, pesticiden of biociden zijn stoffen die worden gebruikt om ziekten, plagen of onkruiden te bestrijden of organismen te bestrijden die hinderlijk of schadelijk zijn (bijvoorbeeld…
- Ik heb van alles geprobeerd, maar bleef twijfelen en zoeken naar de oplossing
IK HEB VAN ALLES GEPROBEERD, MAAR BLEEF TWIJFELEN EN ZOEKEN NAAR DE OPLOSSING VOOR MINDER COPD EN KEEK OOK NAAR DAT STIEKEME GIFT OP ONS GROENTEN EN FRUIT.In 2019 melde Trouw dat veel voedsel in de Nederlandse supermarkten…
- Rozijnen breken opnieuw record aan vervuiling met landbouwgif
In 2021 waren rozijnen nog zwaarder besmet met pesticiden dan de jaren daarvoor.
Er zijn zelfs veelvuldig sporen van illegale middelen op gevonden. Ondanks gezondheidsrisico’s is er niet opgetreden door de NVWA. Dat blijkt uit… - VERSCHRIKKELIJK: Europa wil niets doen aan toename gif op groente en fruit
BRUSSEL De Partij voor de Dieren heeft de Europese Commissie opheldering gevraagd over de toename van gevaarlijke landbouwgifresten op fruit en groenten die verkocht worden in Europa.
Eurocommissaris Stella Kyriakides is echter… - Onbewust eten we onszelf chronisch ziek kan ook COPD zijn.
RINEKE DIJKINGA HEEFT HET (NIET ZO) GEHEIME RECEPT VOOR EEN GEZONDE WERELDMeer dan de helft van de Nederlanders heeft een chronische aandoening.
En dat is voor een schrikbarend groot deel te wijten aan een gebrek aan… - Pesticiden-schok in de herfst: Nederlands fruit het meest besmet in Europa
Bron: .leefmilieu.nl/pesticiden
Pesticiden zijn chemicaliën waarvan het de bedoeling is dat ze giftig zijn. Ze worden gebruikt om onkruid, schimmels, insecten of dieren zoals muizen te bestrijden. In veel gevallen kan hun… - Pesticiden moet je van groente en fruit wassen:....klopt dit wel?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.
Vandaag: bestrijdingsmiddelen hoor je af te wassen van groente en fruit. Bron: RONALD VELDHUIZEN
Een bijzondere… - Brazilië bespuit voedsel met tientallen producten die in de EU verboden zijn
Giftige pesticiden komen met Braziliaanse producten ook tot bij Europese consument.Bron: PETER SPEETJENS
Sinds 2016 werden meer dan 1200 nieuwe bestrijdingsmiddelen goedgekeurd. De eerste helft van 2019 waren het er al… - Pesticiden en Parkinson: ‘We hebben veilige normen nodig’
Hoewel de evidence toeneemt dat gewasbeschermingsmiddelen zoals pesticiden en fungiciden leiden tot een toename van het risico op de ziekte van Parkinson, ontbreken veilige normen over het gebruik hiervan. Het wordt tijd dat deze…
- Hoe ongezond is glyfosaat echt? ‘
Hoe ongezond is glyfosaat echt?
‘Het mag niet op uw oprit, maar wel op uw bord’
Verschillende onderzoeksmethodes, achtergehouden informatie en economische belangen maken het glyfosaatdebat ongemeen complex. 7 vragen over de…
Pesticiden en onze gezondheid
Aandoeningen die bepaalde organen aantasten: LONGEN, HERSENEN, NIEREN, LEVER
Iedereen komt vroeg of laat met pesticiden in aanraking.
Niet alleen de arbeiders die in de sector werkzaam zijn en de landbouwers die regelmatig aan hoge concentraties worden blootgesteld, worden ermee geconfronteerd. Wie thuis of in de tuin insecticiden, onkruidverdelgers of schimmelwerende middelen gebruikt, staat in meer of mindere mate bloot aan deze toxische stoffen.
Overal pesticiden
Pesticiden kunnen zich in tapijten ophopen, waardoor vooral peuters risico lopen. Hoewel er voorlopig weinig over bekend is, is het wel duidelijk dat pesticiden tot in de huid en de longen kunnen binnendringen.
Dit betekent dat je je kan blootstellen door nog maar aanwezig te zijn op openbare plaatsen zoals parken, speelterreinen, scholen, restaurants... Bovendien weet je meestal niet welke voorwerpen in huis een kiemdodende chemische behandeling hebben ondergaan (houten meubels, tapijten,…).
Je moet ook rekening houden met residuen van pesticiden in drinkwater en voeding.
Zowel binnenlandse als geïmporteerde landbouwproducten bevatten residuen van pesticiden. Soms gaat het om producten die bij ons verboden zijn, of waarvan de concentraties het toegelaten maximum overschrijden.
Sommige producten bevatten soms meerdere soorten residuen.
De hoogste concentraties residuen vind je in producten van dierlijke oorsprong, zoals vlees, vis, melk, eieren,... Onder invloed van de bio-accumulatie van moeilijk afbreekbare producten (hoe hoger een dier in de voedselketen zit, hoe meer moeilijk afbreekbare pesticiden het binnenkrijgt en opslaat), worden verhoogde concentraties van producten vastgesteld die sinds lang in België verboden zijn.
Over kortetermijneffecten van pesticiden op de menselijke gezondheid weten we meer.
Maar de gevolgen op lange termijn blijven moeilijk in te schatten. We weten bijvoorbeeld niet wat de effecten op langere termijn zijn van een dagelijkse blootstelling aan lage doses pesticiden via voeding en water.
Voeg dit bij de onheilspellende berichten in de vakliteratuur en je begrijpt waarom het gebruik van pesticiden zoveel twijfel en onzekerheid teweegbrengt. Pesticiden zouden verantwoordelijk zijn voor:
- aandoeningen die bepaalde organen aantasten (longen nieren, lever)
- allergieën
- neurotoxische effecten
- aantasting van de immuniteit
- kankerverwekkende effecten
- teratogene gevolgen (misvorming van embryo's) en mutagenen (aantasting van het genetisch materiaal)
- gevolgen voor de vruchtbaarheid
- hormonale problemen
Kankers
Dat bepaalde pesticiden kanker veroorzaken bij onder meer muizen, ratten en hamsters is al langer bekend, en talrijke labotesten tonen dat ook aan. Omdat er nog twijfel bestaat of je die gegevens zonder meer kunt extrapoleren en op de mens toepassen, worden voorzichtig conclusies getrokken en spreekt men eerder over ‘potentieel’ of ‘waarschijnlijk’ kankerverwekkend.
Sterfte onder de landbouwers
Landbouwers zijn de uitgelezen doelgroep voor zogenaamde epidemiologische studies, waarbij gezocht wordt naar de langetermijneffecten van pesticiden op de gezondheid. De studies die tot nog toe verschenen zijn (zie tijdschrift van Baldi et al, 1997), leggen de link met bepaalde ziekten: kanker, aantasting van de voortplanting, neurologische aandoeningen, immuniteitsproblemen, oftalmologische ziektes, cardiovasculaire aandoeningen, aandoeningen van de luchtwegen en longaandoeningen.
De eerste studies die de mogelijke rol van pesticiden bij de ontwikkeling van kanker onderzochten, waren gebaseerd op een afwijkend sterftecijfer tussen landbouwers en andere beroepscategorieën.
De ervaring heeft geleerd dat land- en tuinbouwers een verhoogd risico lopen op bepaalde vormen van kanker: lymfomen, myelomen, leukemie,... De verklaring die het meest voor de hand ligt, luidt dat land- en tuinbouwers in direct contact staan met aanzienlijke hoeveelheden pesticiden.
Bij arbeiders die in de productie van pesticiden werken, werden gelijkaardige conclusies getrokken.
In tegenstelling tot land- en tuinbouwers loopt de gewone consument beduidend minder risico op kanker als gevolg van pesticidegebruik. De concentratie van residuen van pesticiden die het lichaam opneemt bij de consumptie van groente en fruit, blijft immers ver onder de toxische drempel.
Die zienswijze is echter sterk betwist. Volgens sommige experts staat de bevolking ook bloot aan milieuvervuiling, de verontreiniging van de voedselketen en het drinkwater. Ze vinden ook dat je de additieve, synergetische effecten op lange termijn niet kunt uitsluiten.
Zeven procent van alle pesticiden staat voor 95 procent van het risico
Zeven procent van alle pesticiden zouden verantwoordelijk zijn voor 95 procent van het globale risico.
Het gaat hierbij om de volgende producten: diëldrin, HCH, heptachloor, dithiocarbamaat, HCB, iprodion en DDT.
Deze pesticiden zijn nu verboden, maar ze zijn nog in het milieu aanwezig door het jarenlange intensieve gebruik en door ophoping.
Het is bemoedigend te kunnen vaststellen dat de kans op kanker door pesticiden vooral toe te schrijven is aan producten die reeds lang volledig of gedeeltelijk verboden zijn in ons land. Die stoffen komen enkel nog voor bij producten van dierlijke oorsprong, een gevolg van de bio-accumulatie. We kunnen dus stellen dat de concentraties de komende jaren geleidelijk zullen afnemen.
DEZE PAGINA DELEN
Ik vroeg me al jaren af:
Hoe kan ik groenten en fruit reinigen van pesticiden voordat ik ze eet?
Ik deed het met zout, met azijn, met zuiveringszout,
telkens kwam ik erop terug omdat het lapmiddelen waren.
Enkele maanden geleden ontdekte ik deze
PESTICIDEN REINIGER met positief getest certificaat.