Fijnstof is een complexe mix van vaste en/of vloeibare deeltjes in de lucht.

Fijnstof deeltjes variëren in grootte, vorm en chemische samenstelling.

Fijnstof deeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer en kunnen worden ingeademd.

Uit wetenschappelijk onderzoek naar fijnstof in de buitenlucht blijkt dat blootstelling aan fijnstof schade aan de longen en hart en vaten kan veroorzaken.

Maar ook irritatie van oog, neus en keel, verergering van en/of versnelde dood door hart- en vaatziekten.

De effecten van fijnstof zijn afhankelijk van de chemische samenstelling en deeltjesgrootte.

Ondanks dat de blootstelling binnen in belangrijke mate bijdraagt aan de totale blootstelling is er minder bekend over de gezondheidseffecten van fijnstof uit bronnen in het binnenmilieu.

De resultaten van beide  veldstudies ondersteunen de veronderstelling dat de blootstelling tijdens koken zeer sterk verhoogd kan zijn.

De resultaten laten ook zien dat koken bijdraagt aan de totale blootstelling aan fijnstof.

Hoe groot deze bijdrage is kunnen we op basis van onze studie echter niet zeggen. Het is zeker niet 90% wat wel gesuggereerd is in de media.

Maak je huis vrij van fijnstof, virissen en schimmels.

Tot fijnstof worden in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend. Het is een vorm van luchtvervuiling die COPD klachten veroorzaakt.

Door onderzoek is bewezen dat in huis het meeste fijnstof voorkomt, dus niet in de boze buitenwereld, nee bij je zelf in huis, de keuken, slaapkamer, kantoor. Weet dat je daar makkelijk iets aan kunt doen.
 

Onze elektrostatische (ionisatie) lampen klonteren schadelijke, vervuilde fijnstofdeeltjes samen en deze komen dan op de grond.
 

Zowel onze Fijnstofreiniger met fitting als de Plug-in Fijnstofreiniger zijn ieder geschikt voor ca. 20 m2.
Eenvoudige montage: je kunt de Fijnstofreiniger in een lampmontuur draaien (grote fitting) de Plug-in Fijnstofreiniger direct in het stopcontact doen.

 

_____________________________________________________

Fijnstof: grootste milieurisico voor onze gezondheid

Milieuvervuiling is vaak onzichtbaar en de gevolgen ervan zijn moeilijk te voorspellen.

De afdeling milieukunde van de Radboud Universiteit maakt modellen om eenvoudig duidelijk te maken wat de gevolgen van schadelijke stoffen zijn op het milieu en op onszelf.

Dat maakt bijvoorbeeld duidelijk dat fijnstof meer slachtoffers eist dan kankerverwekkende stoffen in de lucht.

Sommige milieunormen zijn helder en strikt.
Zo mag een kankerverwekkende stof niet meer dan één op de miljoen kankergevallen per jaar veroorzaken.

Dat ligt anders bij fijnstof.

Hierbij is de milieunorm van een heel andere orde. ‘De norm voor fijnstof heeft meer met economische, politieke en technische haalbaarheid te maken dan met gezondheid. Het is een compromis.’

Computermodellen voor gezondheidsrisico’s
Professor
Ad Ragas is milieukundige aan de Radboud Universteit en houdt zich bezig met gezondheidsonderzoek in relatie tot gevaarlijke stoffen.

‘In mijn werk streef ik naar een beter begrip van de effecten van stoffen op onze gezondheid. In het dagelijks leven worden we aan talrijke stoffen blootgesteld zonder dat we precies weten wat die in het lichaam doen.

Via moderne onderzoekstechnieken zoals genomics, metabolomics en proteomics komt hierover steeds meer kennis beschikbaar. Wij verzamelen deze informatie en bouwen daarmee computermodellen.

Met die modellen kunnen we de gezondheidsrisico’s van deze stoffen steeds beter voorspellen.’
Twee jaar eerder dood door luchtvervuiling

Zijn team ontwikkelde een methode om luchtvervuiling te vertalen naar verloren levensjaren. Dat maakt het mogelijk om de effecten van individuele stoffen op te tellen en kan helpen bij het maken van beleidskeuzes.

Hieruit blijkt dat in Nederland jaarlijks 2000 mensen sterven door blootstelling aan fijnstof. Daarmee komt 99,9 procent van de verloren levensjaren door luchtvervuiling op conto komt van fijnstof. Dat is meer dan door verkeersongelukken of door kankerverwekkende stoffen in de lucht.

 

Figuur 2. In Nederland sterven meer mensen door luchtvervuiling van het verkeer dan door verkeersongelukken.

Normen zijn ambtelijke getallen
Ragas vertelt: ‘Het is belangrijk om je te realiseren dat milieunormen ambtelijke getallen zijn. Het wordt veel makkelijker om de gevaren van milieuvervuiling te beoordelen als het niet over normen gaat maar over het verlies aan gezonde levensjaren. Ik was zelf eigenlijk verrast over hoe inzichtelijk het dan wordt. Dit maakt het nemen van beslissingen over welke maatregelen nodig zijn veel makkelijker dan als je alleen naar normen kijkt. Het is nu in één oogopslag duidelijk dat vermindering van de hoeveelheid fijnstof in lucht de meeste gezondheidswinst oplevert. Dat is belangrijk want we kunnen het geld maar een keer uitgeven .’

youtube

Professor Ad Ragas is milieukundige aan de Radboud Universiteit en hoogleraar aan de Open Universiteit, waar hij in dit filmpje college geeft. In Nijmegen is hij werkzaam op de afdeling Environmental Science van het Institute for Water and Wetland Research (IWWR).

© 2015 - 2024 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel