Pre-operatieve ademtraining bij COPD

Vorige Artikel 16 van 28 Volgende

Meer motivatie en sneller herstel met preoperatieve ademtraining bij COPD.

Er is nog steeds te weinig aandacht voor preoperatieve training( training voor de operatie) .
Een operatie zorgt ervoor dat de conditie van de patiënt zeer snel achteruit gaat.

De tijd voor de operatie wordt vaak onbenut gelaten, iets wat anders kan én moet. Met een goede voorbereiding op de operatie verloopt het herstel na de operatie bewezen sneller en is er minder kans op complicaties.

Preoperatieve training

Jezelf goed voorbereiden op de operatie brengt je na de ingreep veel voordelen.

Je lijf herstelt sneller en het belangrijkste is dat er minder kans is op complicaties. Fit worden vóór de operatie is dus het advies.

Hierbij is het belangrijk dat je naast je conditie ook werkt aan het verbeteren van kracht en je voeding aanpast, eventueel in combinatie met supplementen. Het effectief verbeteren van conditie en kracht vraagt wel om individuele begeleiding afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Er moet immers rekening worden gehouden met de indicatie voor de operatie. Denk daarbij aan aanpassingen in het trainingsschema zoals trainen in het water, oefeningen waarbij er gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen en extra training voor de lichaamsdelen die onbeperkt belastbaar zijn.

Gebalanceerde, gezonde voeding ondersteunt het proces van fit worden. Het is belangrijk de bouwstoffen eiwitten, koolhydraten en vetten in de juiste verhouding tot je te nemen om de brandstof voor je lichaam te optimaliseren en spieropbouw te bevorderen.

Tevens kun je met voedingssupplementen je herstel bevorderen. Het extra gebruik van vitamine C, vitamine D, omgea-3 en proteïne is erg zinvol.

Daarnaast ondersteun je herstel, wondheling en celopbouw (botbreuken) met l-arginine, zink en eventueel vitamine A.
 

Gratis eBook met veel tips over minder COPD

al 2.400 keer gedownload .  

 

Fitter en meer motivatie

Met het preoperatieve programma ben je fitter voor de operatie, minder kwetsbaar voor complicaties en ga je sterker het revalidatietraject in.

De tijd die je moet wachten totdat de operatie plaatsvindt, wordt met preoperatieve training (prehabilitatie) nuttig besteed. Het is belangrijk dat je als patiënt ervaart dat je zelf invloed hebt op het resultaat van de operatie.

Zelfredzaamheid ontwikkelen en stimuleren is dan ook een belangrijk onderdeel in een preoperatief programma.

Patiënten die een preoperatief programma hebben gevolgd geven aan zich fitter te voelen, meer motivatie te hebben om goed te revalideren en het als een prettige afleiding voor de operatie te ervaren.

Training

Nadat de patiënt de operatiedatum weet, wordt het doel bepaald en direct gestart met het plannen van het traject. Het belangrijkste onderdeel van het preoperatieve programma is fysieke training gericht op kracht en conditie.

We gaan daarbij uit van de mogelijkheid die iemand heeft in het gebruik van zijn lijf, altijd rekening houdend met de beperkingen. De trainingen zijn onder deskundige begeleiding van onze fysiotherapeuten en performance specialisten.

Naast de trainingen op locatie wordt er ook een programma voor thuis meegeven.

Wil je weten wat het preoperatieve programma voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

 

Geschreven door Freek Weijers op 21/08/2017

© 2015 - 2022 COPDoplossingen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel