Natuurlijke manier van desinfecteren van virussen o.a. Corona virus SARS-COV-2
De meeste virussen zijn niet resistent tegen handenwassen, ontsmettingsmiddelen of ozon. Coronavirussen zijn geen uitzondering.
Het lot van virussen of bacteriën en de besmettelijkheid van lichaamsvloeistoffen buiten het menselijk lichaam hangen zowel af van de weerstand van de ziekteverwekker als van het type oppervlak waarop ze zich bevinden, evenals van de omgevingsomstandigheden als temperatuur, vochtigheid, de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën, zuurtegraad (pH) en uv-straling (inclusief afkomstig van de zon).
In landen als India is een typisch aan zonlicht blootgesteld virus al snel niet meer gevaarlijk. Op dezelfde manier werken ozonegeneratorenof speciale in ziekenhuizen bekende UV-lampen.
Het is moeilijk precies te bepalen hoe lang een bacterie of virus buiten het menselijk lichaam kan overleven, bijvoorbeeld op een deurklink of een zakdoek. In het geval van virussen die niet voldoen aan de definitie van een levend organisme zou de vraag eerder relevant zijn: ‘Na hoeveel tijd zijn ze niet langer gevaarlijk voor een mens?
Coronavirussen die momenteel wereldwijd actueel zijn als gevolg van de COVID-19-epidemie, worden voornamelijk verspreid via de druppelroute. Een ziek persoon hoest of niest speeksel of slijmdruppels met het virus naar buiten.
Deze druppels kunnen op de mond of neus van iemand anders terechtkomen of in de longen worden ingeademd. Ze kunnen zich ook op de oppervlakte van voorwerpen nestelen zoals: beddengoed, kleding of deurklink en van daaruit op de handen van iemand belanden. Na het aanraken van het gezicht kan het op de slijmvliezen van de mond, neus of ogen terechtkomen.
Het coronavirus overleeft langer in een vochtige omgeving.
Afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden kunnen menselijke coronavirussen die op een tafel of deurklink aanwezig zijn, infectieus blijven van 2 uur tot 9 dagen.
Bij temperaturen rond de 4 graden Celsius kunnen sommige soorten coronavirussen tot 28 dagen actief blijven. Bij een temperatuur van 30-40 graden Celsius gaan ze korter mee.
De cyclische ozonisatie van oppervlakken, meubels in onze appartementen, kantoren en communicatievoertuigen vermindert effectief het risico op coronavirus- en influenza-infectie.
Ook zal ozonisatie na infectieziekten de verspreiding van virussen naar andere mensen verminderen.
Lage ozonconcentraties kunnen volgens Japanse onderzoekers de sleutel zijn tot het neutraliseren van de verspreiding van het coronavirus in zorginstellingen.
Ziekenhuizen kunnen worden gedesinfecteerd met het gas dat de coronavirusdeeltjes in de lucht neutraliseert, meldt Reuters.
Op een persconferentie vertelden wetenschappers van de Fujita Health University aan verslaggevers dat ze hadden bewezen dat ozongas in concentraties van 0,05 tot 0,1 delen per miljoen (ppm) het virus zou kunnen doden zonder de mens schade toe te brengen.
Om de doeltreffendheid ervan aan te tonen, werd een ozongenerator gebruikt in een afgesloten kamer die was overgoten met een monster coronavirus.
De resultaten suggereerden dat de potentie van het virus met meer dan 90 procent afnam na 10 uur blootstelling aan ozon.
"De overdracht van het nieuwe coronavirus kan worden verminderd door continue ozonbehandeling met een lage concentratie, zelfs in omgevingen waar mensen aanwezig zijn, met behulp van dit soort systemen", zegt hoofdonderzoeker Takayuki Murata.
"We vonden het bijzonder effectief in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid."
Ozon wordt gevormd uit dizuurstof door de werking van ultraviolet (UV) licht en elektrische ontladingen in de atmosfeer van de aarde. Het wordt meestal aangetroffen in de atmosfeer van de aarde, waar het mensen helpt te beschermen tegen de ultraviolette straling van de zon.
Eerdere experimenten hebben aangetoond dat ozon in staat is veel verschillende pathogenen te inactiveren bij hoge concentraties, tussen 1-6 ppm. Dit gasniveau kan echter potentieel giftig zijn voor de mens.
Fujita Medical University Hospital, in de prefectuur Aichi in centraal Japan, heeft al ozongeneratoren geïnstalleerd om infectie in wachtruimtes en patiëntenkamers te verminderen.
Eerder deze maand onthulde een team van onderzoekers een prototype-apparaat dat Covid-19 niet-invasief kan detecteren in de adem van patiënten. LOGIEËN VOOR DE GEZON
e E&T News-e-mail